Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

BLOOMBERG: Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ...ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΓΛΥΚΟ!

Πληροφορίες στον διεθνή Τύπο θέλουν την Μέρκελ να πρόκειται να προχωρήσει σε διάγγελμα στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, ώστε να κάμψει την αντίσταση βουλευτών της. Μέρκελ και Ολάντ είχε τονίσει ότι «ο χρόνος τελειώνει». Την ίδια ώρα, τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στόχος των επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Επιφυλακτική ωστόσο είναι η υποδοχή της πρότασης Βαρουφάκη για τον ESM.

Πληροφορίες του Bloomberg θέλουν την Μέρκελ να πρόκειται να προχωρήσει σε διάγγελμα στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. 

Το πρακτορείο επικαλείται στελέχη στο Βερολίνο και εντάσσει το φερόμενο διάγγελμα στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιστάσεις των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Η καγκελάριος, αναφέρεται, θα υπογραμμίσει τον κίνδυνο γεωπολιτικής αστάθειας σε περίπτωση Grexit.


Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος στέκεται στις αναφορές Μέρκελ και Ολάντ πως απαιτείται σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα. «Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Welt, χαρακτηριστικός του κλίματος.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε μια λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.

Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Πάντως τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: