Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έγινε η πρώτη στην νοτιοανατολική Ασία που προσφέρθηκε να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε πλοία ανοιχτά της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης.

Αρνούμενη πληροφορίες που την ήθελαν να αρνείται και εκείνη να δεχθεί τους περίπου 8.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στις θάλασσες της νοτιο-ανατολικής Ασίας, η Μανίλα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να βοηθήσει. 


Τα πλοία μεταφέρουν μετανάστες από την Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραγικές συνθήκες στα πλοία, ενώ δεκάδες μετανάστες είπαν ότι ξέσπασαν άγριες μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές (Μπανγκλαντεσιανούς και τους Ροχίνγκα).

Εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΗΕ.

Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη έχουν αρνηθεί να δεχθούν τα πλοία, παρά την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι τα πλοία αυτά αποτελούν «πλέοντα φέρετρα» στις θάλασσες της περιοχής. 

Την ανακοίνωση των Φιλιππίνων χαιρέτισε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Λέμε εδώ και δέκα ημέρες (ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν τους πρόσφυγες). Δεν ξέρουμε πόσοι έχουν πλέον χαθεί» είπε ο Τζο Λόουρι.

Ωστόσο, θεωρείται ότι το ταξίδι των μεταναστών -που εκτιμάται ότι βρίσκονται στην θάλασσα Ανταμάν- προς τις Φιλιππίνες θα είναι μακρύ και δύσκολο.

Άγνωστη είναι η τύχη ενός σκάφους με περίπου 300 μετανάστες, το οποίο έδιωξαν τόσο η Μαλαισία, όσο και η Ταϊλάνδη. Εδώ και τρεις ημέρες δεν υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο, ανέφερε ο Λόουρι.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: