Τρίτη, Μαΐου 19, 2015

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ, ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 

Αστυνομικούς και μαχητές που είχαν πολεμήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις έψαχναν πόρτα-πόρτα στο Ραμάντι οι τζιχαντιστές της ISIS, οι οποίοι έριξαν στον Ευφράτη τις σορούς όσων σκότωσαν κατά την αιματηρή «εκκαθάριση» μετά την κατάληψη της πόλης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι κάτοικοι που έχουν διαφύγει από το Ραμάντι φτάνουν τους 25.000. 

Στους σιίτες πολτιφύλακες αναγκάζεται να βασιστεί η Βαγδάτη για την ανακατάληψη, παρά τους φόβους για ενισχύση του σεκταρισμού.

Με την κατάληψη του Ραμάντι, οι τζιχαντιστές της ISIS ελέγχουν το 60% της επαρχίας του Ανμπάρ -περιφέρεια με κυρίως σουνιτικό πληθυσμό η οποία ξεκινά δυτικά από τη Βαγδάτη και εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με Συρία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία. 


Οι μαχητές της ISIS, σύμφωνα με κάτοικους με τους οποίους ήρθαν σε επικοινωνία διεθνή πρακτορεία, έψαχναν με λίστες συνεργάτες και υποστηρικτές της κυβέρνησης της Βαγδάτης πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Μέχρι στιγμής, οι επίσημες αναφορές μιλούν συνολικά για 500 νεκρούς κατά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Μαγαζιά και σπίτια υποστηρικτών της κυβέρνησης λεηλατήθηκαν, με στόχο να αποτελούν ιδιαίτερα μέλη της φυλής Αλ Μπου Αλουάν. Οι δρόμοι είναι έρημοι, σύμφωνα με τις αναφορές.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 25.000 κάτοικοι διέφυγαν από την πόλη ενώ πλησιάζε η ISIS -οι περισσότεροι προσπαθούν να φτάσουν στη Βαγδάτη. 

Τα χρήματα για επιχειρήσεις βοήθειας λιγοστεύουν και τα αποθέματα βοήθειας έχουν σχεδόν τελειώσει, αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Ιράκ.

Το Ραμάντι είχε αρχικά 850.000 κατοίκους, οι οποίοι και λιγόστευαν τον τελευταίο χρόνο όσο οι τζιχαντιστές καταλάμβαναν σημεία στο Ανμπάρ. Τον περασμένο Απρίλιο είχε σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση του αριθμού όσων εγκατέλειπαν την πόλη, με 114.000 κατοίκους να φεύγουν από το Ραμάντι.

Υποστηρίζουν οι ΗΠΑ με επιδρομές, φοβούνται όμως σεκταριστική βία

Η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ότι η επέκταση των τζιχαντιστών και στο Ραμάντι αποτελεί «πισωγύρισμα», ανέφερε όμως ότι συνδράμει τη Βαγδάτη στις επιχειρήσεις για ανακατάληψή της επικεντρώνοντας αεροπορικά πλήγματα στις θέσεις της ISIS στην περιοχή. 

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπαντί αναγκάστηκε να στραφεί σε σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής, που υποστηρίζονται από το Ιράν, για να κινητοποίησεις όσες δυνάμεις μπορεί ώστε να εκδιωχθεί η ISIS από το Ραμάντι. Ο ιρανός υπουργός Άμυνας Ντοσεΐν Ντεχγκάν επισκέφθηκε εκτάκτως τη Βαγδάτη μετά την πτώση του Ραμάντι και συναντήθηκε με ιρακινούς αξιωματούχους.

Μέχρι πρότινος, η ιρακινή άμυνα στην πόλη βασιζόταν στον ιρακινό στρατό και τις ομάδες πολιτοφυλακής από τις σουνιτικές τοπικές φυλές -τις οποίες η Βαγδάτη έχει εξοπλίσει μεν, αλλά διστακτικά.

Τοπικοί σουνίτες φύλαρχοι ανέφεραν ότι «καλωσορίζουν οποιαδήποτε ομάδα πολεμήσει τους τζιχαντιστές, ακόμη και σιίτες», επικρίνοντας πάραλληλα την «ελλιπή προετοιμασία» του ιρακινού στρατού. 

Η παρουσία των σιιτικών ομάδων έχει προκαλέσει ωστόσο ανησυχία, τόσο στους κατοίκους του Ανμπάρ όσο και στην Ουάσινγκτον. Στο παρελθόν, οι ομάδες αυτές έχουν κατηγορηθεί για βιαιότητες σχεδόν ανάλογες με εκείνες της (σουνιτικής) ISIS ως αντίποινα. 
IN.GR   

ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: