Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος για κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος -κατά τις πληροφορίες- είναι διατεθειμένος να ανοίξει τη συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το απόγευμα της Τρίτης, την Τετάρτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και -πιθανώς- εντός του Σαββατοκύριακου η Κεντρική Επιτροπή.


Η συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε λίγο μετά τις 12:00 και ολοκληρώθηκε περίπου πέντε ώρες μετά, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη, του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνου του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Καλύβη και του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις: Μια η τρέχουσα φάση, που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης, και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο, και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος. 

Πάντως, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός. Κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση «σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα και από το συνέδριο του Economist για τη συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία: «Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).  
Πάντως, όπως τονίστηκε, οι κόκκινες γραμμές παραμένουν και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ενημέρωση που έγινε στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία. 

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: