Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ - ΟΛΑΝΤ ΣΤΗ ΡΙΓΑ

Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει στη Ρίγα της Λετονίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 

Κατ' άλλες πληροφορίες, παρών ενδέχεται να είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα δεν πρόκειται να ληφθεί.

Την αρχική είδηση μιας πιθανής συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου έδωσε γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.


Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, πρόσθεσε πως σε μια τέτοια συνάντηση δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, για τις οποίες αποφασιστικό λόγο έχουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς.

Λίγο αργότερα, σε κοινές δηλώσεις έπειτα από συνάντηση, Μέρκελ και Ολάντ δήλωσαν πως θα υπάρξουν επαφές με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου.

Συγκεκριμένα, η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε: «Θα συναντήσουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. 

» Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο, στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή».  
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: