Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΟΥΤΕ Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ Ο ΑΚΗΣ....ΚΑΙ ΑΣ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ

Μπορεί να λάβει χώρα δωροδοκία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αγοράς οπλικών συστημάτων, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είπε η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου στην κατάθεσή της στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η πρώην υπουργός, τρίτο μέλος του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, που κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει για την εκδικαζόμενη υπόθεση, μετά από διάλογο που είχε με την πρόεδρο, τόνισε ότι «η έγκριση του ΚΥΣΕΑ ήταν τυπική» για τις αγορές όπλων. 

Όπως είπε η ίδια συμμετείχε στα επίμαχα συμβούλια για την έγκριση αγοράς των ΤΟΡ Μ1 και των υποβρυχίων. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ λειτουργούσαν με βάση τις εισηγήσεις του υπουργού, των αρμόδιων επιτροπών και της στρατιωτικής ηγεσίας. Η σύγκληση του συμβουλίου και η εισήγηση προς αυτό γινόταν από τον υπουργό Άμυνας. «Δεν είχαμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να ελέγξουμε τον τρόπο υλοποίησης των συμβάσεων» συμπλήρωσε.



Όπως επεσήμανε η κ. Παπανδρέου, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν είχαν τη δυνατότητα να κρίνουν αν το κόστος της αγοράς ήταν το ενδεικνυόμενο. Μάλιστα, τόνισε ότι για τα υποβρύχια μπορεί το κόστος να ήταν μεγαλύτερο αλλά υπήρχαν και άλλα οφέλη από τη συγκεκριμένη επιλογή, όπως η στήριξη των ναυπηγείων, η απασχόληση –καθώς η υλοποίηση της σύμβασης αφορούσε πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας- και η απόκτηση τεχνογνωσίας.

Η κατάθεση της κ. Παπανδρέου συνεχίζεται, ενώ ακολούθως αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο.

Για την υπόθεση κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην κατάθεσή του, που διήρκεσε πολλές ώρες, ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αμέσως μετά την υπόθεση των Ιμίων. 

«Λυπάμαι διότι όλες αυτές οι αθλιότητες συνέβησαν επί δικής μου πρωθυπουργίας». Με αυτή τη φράση ο Κώστας Σημίτης «άδειασε» τον πρώην υπουργό και κατηγορούμενο Άκη Τσοχατζόπουλο.

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου εάν «μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία του υπουργού πριν φθάσει η υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ;». «Βεβαίως και μπορούσε να χωρέσει και πριν και μετά το ΚΥΣΕΑ. Αφού έγινε δωροδοκία, κάλλιστα είναι δυνατή», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου κόστισε πολιτικά στο κόμμα του και πρόσθεσε ότι δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις αρκεί να υπάρχει ηθική προδιάθεση.

Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 Μαΐου ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: