Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Δεκτό έγινε το σχέδιο νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των ιδιωτών να πληρωθούν, άμεσα, χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο από εμπορική συναλλαγή. 

Άμεση η αντίδραση των δικηγόρων που ζητούν την απόσυρσή του «ως ατελέσφορο και αναποτελεσματικό».

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής


Ειδικότερα, με τη δεύτερη ανάγνωση συνεχίστηκε η συζήτηση του εν λόγω σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. 

Το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ), ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, παρουσίασε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που είχαν γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή. 

Αναφορικά με το ποια δικαστήρια θα έχουν την αρμοδιότητα, εισηγήθηκε να την έχουν τα διοικητικά εφετεία (και όχι τα πρωτοδικεία όπως ήταν η αρχική πρόταση). 

Πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα θέμα με τις μετακινήσεις των πολιτών και σημείωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί. 

Εξάλλου, επέμεινε ότι ο προληπτικός έλεγχος της διοίκησης είναι χρήσιμος και απαραίτητος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Σκούμας, εξέφρασε ικανοποίηση για τη μεγάλη πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου και εστίασε στο ότι αποτελεί κρίσιμο θέμα η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενέστεων στη Δικαιοσύνη, αλλά και η επιτάχυνση της απονομής της.

Θετικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι το θέμα της αρμοδιότητας (πρωτοδικείο ή εφετείο) θα μπορούσε να συζητηθεί και στην Ολομέλεια, επειδή σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν εφετεία.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, η ειδική αγορήτρια, Δέσποινα Σβερώνη-Χονδρονάσιου, συμφώνησε με τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος πρότεινε να έχει ο πρόεδρος των πρωτοδικείων την αρμοδιότητα για την έκδοση της εντολής πληρωμής.

Θετικό εμφανίστηκε και το Ποτάμι, με την ειδική αγορήτρια, Χριστίνα Ταχιάου, να εστιάζει στο ότι θα πρέπει η νομοθεσία να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής, κάτι που θα βοηθήσει και στη μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, ανέφερε ότι οι τροπολογίες είχαν στόχο το νομοσχέδιο να λειτουργήσει καλύτερα υπέρ της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, πρότεινε το τέλος του δικαστικού ενσήμου να καταβάλεται με την ολοκλήρωση του προληπτκού ελέγχου, προκειμένου να μην ξοδεύονται χρήματα από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών χωρίς λόγο.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενηματά, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό, κυρίως γιατί μειώνει τη γραφειοκρατία και ενισχύει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό λόγω του εύρους των ανεξόφλητων οφειλών εν μέσω μίας τραγικής, όπως τη χαρακτήρισε, κατάστασης. Εξάλλου, διατύπωσε επιφύλαξη σχετικά με το θέμα της αρμοδιότητας.

Απόσυρση νομοσχεδίου ζητεί η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων 

Με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασ. Αλεξανδρής, ζητά να αποσυρθεί άμεσα, «ως ατελέσφορο και αναποτελεσματικό», το νομοσχέδιο που αφορά την έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής και παράλληλα να προωθηθεί άλλη ταχύτερη δικαστική προστασία των πολιτών με ειδικά τμήματα στα Διοικητικά Εφετεία.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή:

«Το προωθούμενο σχέδιο νόμου δεν προσθέτει τίποτε στην ήδη ακολουθούμενη διαδικασία, την οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζουν, με επιτυχία, τα κατά τόπους πολιτικά δικαστήρια (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία), ιδιαίτερα έμπειρα, ως γνωστόν, στην έκδοση διαταγών πληρωμής (σε αντίθεση με τα Διοικητικά Πρωτοδικεία, στα οποία ο θεσμός είναι παντελώς άγνωστος)».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καλεί τον κ. Παρασκευόπουλο να αποσύρει «άμεσα το προωθούμενο σχέδιο νόμου και, σε περίπτωση που πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει στη Βουλή νόμο που πραγματικά να εισάγει αποτελεσματικότερη και ταχύτερη δικαστική προστασία, να προωθήσετε διάταξη για τη δημιουργία, απλώς, Ειδικών Τμημάτων στα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία, τα οποία θα εκδικάζουν, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, τις συγκεκριμένες υποθέσεις, εντός συντομότατων προθεσμιών».   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: