Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ: ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης μετά την πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια δίνουν σήμερα κυβερνητικές πηγές, δίνοντας ευκρινώς το πλαίσιο και τους στόχους που θα κληθεί να πραγματώσει η επιτροπή αυτή, καθώς και τα ερωτήματα (όπως για τυχόν πλουτισμό διαφόρων εις βάρος του Δημοσίου) που θα κληθεί να διερευνήσει για να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, τη σύσταση της οποίας πρότειναν χθες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, περιγράφουν σήμερα κυβερνητικές πηγές. 


Ξεκαθαρίζουν πως αποτελούν άλλο πράγμα οι πολιτικές επιλογές, όσο νεοφιλελεύθερες κι αν είναι, ωστόσο  τονίζουν πως «κατά τη διάρκεια της πενταετίας έγινε σειρά παρεμβάσεων που γεννούν υποψίες για τέλεση ποινικών αδικημάτων όχι μόνο από Υπουργούς αλλά και από ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους». Αν οι υποψίες αποδειχθούν βάσιμες, προσθέτουν, τότε θα διερευνηθούν περαιτέρω.

Απαντούν δε και στην κατηγορία που έσπευσε να εξαπολύσει κομμάτι της αντιπολίτευσης περί «απυρόβλητου της διακυβέρνησης Καραμανλή», διευκρινίζοντας πως προφανώς ήταν άθλια η  δημοσιονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς επί των ημερών της μειώθηκαν ακόμη περισσότερα τα δημόσια έσοδα, αλλά το ίδιο συνέβη και με την κυβέρνηση Σημίτη, κ.ο.κ.

«Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να αναχθούμε στο ζεύγος των πρωτοπλάστων», τονίζουν χαρακτηριστικά, «για να αναζητήσουμε ευθύνες, σε τελική ανάλυση για όλα φταίει ο καπιταλισμός, αλλά να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό» - όπως η αναθεώρηση του ελλείμματος,  η αύξηση του χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων κ.λπ.

«Η εξεταστική επιτροπή σκοπεύει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα και τις αμφιβολίες του ελληνικού λαού », τονίζουν, καθώς «είναι γνωστό ότι πλανάται αυτή η αίσθηση, υπάρχει αυτή η εντύπωση, ότι κάποιοι πλούτισαν παρανόμως, η οποία απαξιώνει το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία».

Αναλυτικά:

Πρώτο ερώτημα: Γιατί η διερεύνηση αφορά την περίοδο μετά το 2009;

«Εδώ και μια πενταετία, από τη στιγμή δηλαδή της υπαγωγής της χώρας στο μνημόνια, έχει ανοίξει μεγάλη δημόσια συζήτηση σε σχέση με τα συγκεκριμένα γεγονότα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου», απαντούν σχετικά οι κυβερνητικές πηγές, «χειρισμοί οι οποίοι κατέληξαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ και την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης».



Η υπαγωγή στο Μνημόνιο δεν αναγκαστική πολιτική επιλογή: Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «Στο δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί απόψεις και θέσεις -και από τον ΣΥΡΙΖΑ - σύμφωνα με τις οποίες δεν επρόκειτο για μια αναγκαστική πολιτική επιλογή αλλά συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δηλώσεις και πράξεις στελεχών της τότε κυβέρνησης επιδείνωσαν την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, ενδεχομένως και εσκεμμένα».

Οι ευθύνες Καραμανλή: «Είναι προφανές ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 2004-2009 έχει ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση καθώς άσκησε άθλια δημοσιονομική πολιτική και επί των ημερών της μειώθηκαν ακόμη περισσότερα τα δημόσια έσοδα αλλά το ίδιο φυσικά ισχύει και για την προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη κ.ο.κ.», διευκρινίζουν, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να αναχθούμε στο ζεύγος των πρωτοπλάστων για να αναζητήσουμε ευθύνες, σε τελική ανάλυση για όλα φταίει ο καπιταλισμός, αλλά να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό».

Τα κρίσιμα ερωτήματα, όπως τα διατυπώνουν πηγές κοντά στην κυβέρνηση είναι τα εξής:  

·        Γιατί αναθεωρήθηκε το έλλειμμα κατά 7 μονάδες; Ήταν ορθή αυτή η αναθεώρηση; (υπάρχει σχετική δικογραφία κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ)

·        Γιατί αυξήθηκε κατά 7 μέρες ο χρόνος διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν γνωστό ότι αύξανε τις δυνατότητες επιθετικής κερδοσκοπίας;

·        Γνώριζε η τότε κυβέρνηση ότι ακόμα και το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το πρόγραμμα είναι αδύνατο να βγει;

Γιατί αναζητούνται ποινικές ευθύνες; Οι παρεμβάσεις που γεννούν υποψίες

Θέτοντας οι ίδιες πηγές το ερώτημα «Γιατί ενώ λέμε ότι δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης, αναζητούμε ποινικές ευθύνες;», απαντούν: «Για μας η εξεταστική επιτροπή δεν έχει στόχο να οδηγήσει σε μια ρεβάνς κατά του μνημονιακού πολιτικού προσωπικού. Ούτε ποινικοποιούμε πολιτικές επιλογές. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πενταετίας έγινε σειρά παρεμβάσεων που γεννούν υποψίες για τέλεση ποινικών αδικημάτων όχι μόνο από Υπουργούς αλλά και από ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους. Για ποιον άλλο λόγο υπήρξε τέτοια σπουδή για την απλόχερη παροχή ασυλιών σε μέλη ΔΣ οργανισμών που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής (ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Τράπεζα της Ελλάδος);»


Ανακεφαλαιοποιήσεις, κούρεμα, ιδιωτικοποιήσεις

«Επίσης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να μάθει την αλήθεια σχετικά με γεγονότα που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στο ελληνικό δημόσιο όπως οι ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών,  το κούρεμα του χρέους που επιβάρυνε ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία ενώ άφησε ανέγγιχτες τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα».

«Αν αποδειχτεί απλώς ότι επρόκειτο για πολιτικές επιλογές (εμμονικές και νεοφιλελεύθερες αλλά πάντως πολιτικές επιλογές) έχει καλώς», τονίζουν. «Αν όμως αποδειχτεί ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιοι ζημίωσαν εν γνώσει τους το Ελληνικό δημόσιο για να πλουτίσουν οι ίδιοι ή άλλοι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ερευνήσουμε περαιτέρω».

«Η εξεταστική επιτροπή», καταλήγουν, «σκοπεύει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα και τις αμφιβολίες του ελληνικού λαού ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

Οι δικογραφίες που υπάρχουν στη Βουλή για την εποχή των Μνημονίων

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 10-15 δικογραφίες στη Βουλή που αφορούν το Μνημόνιο και την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής (Δικογραφία ΕΛΣΤΑΤ, Δικογραφία Ρουμελιώτη, Δικογραφία για την Αγροτική και άλλες)», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δικογραφίες που περιέχουν μεν διάσπαρτα στοιχεία και υλικό, τα οποία όμως πρέπει να συστηματοποιηθούν και να ερευνηθούν ώστε να διευκρινιστεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων.

http://left.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: