Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σχεδόν 500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο μέσα στο 2015, δέκα φορές περισσότεροι από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2014, προκαλώντας φόβους ότι εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, οι μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους θα φτάσουν σε αριθμό-ρεκόρ.

Τουλάχιστον 486 μετανάστες έχουν πνιγεί στην Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς, σε σχέση με 46 τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, σύμφωνα στοιχεία που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).


Ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο αυξήθηκε δραματικά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη παρέμεινε περίπου ο ίδιος. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΜ, η απόφαση της ΕΕ να μην δημιουργήσει μια επιχείρηση που θα αντικαθιστούσε το Mare Nostrum δεν έχει μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, ούτε και τον αριθμό των θανάτων. 

Η δραματική αύξηση των νεκρών δημιουργεί φόβους ότι ο αριθμός των πνιγμών μεταναστών στη Μεσόγειο το 2015 θα ξεπεράσει τους 3.419 του 2014 που και αυτός ήταν αριθμός-ρεκόρ. 

Εκπρόσωπος του ΙΟΜ δηλώνει ότι δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τη δραματική αύξηση των νεκρών. Ωστόσο, σκάφη της ακτοφυλακής αδυνατούν να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω της το τέλος της επιχείρησης Mare Nostrum. 

Από τους 170.000 μετανάστες που διασώθηκαν το 2014, σχεδόν οι μισοί διασώθηκαν από πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Η επιχείρηση Τρίτων που ήρθε μετά το Mare Nostrum δεν έχει στόχο τη διάσωση μεταναστών, αλλά την περιπολία στα ύδατα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα σκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση να επιχειρούν μόνο σε απόσταση 30 μιλίων από τις ευρωπαϊκές ακτές.in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: