Παρασκευή, Απριλίου 24, 2015

ΣΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΡΕΠΟΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΛΕΕΙ Η ΤΤΕ

Χαμηλούς τόνους, παρά τις αντιρρήσεις τους, κράτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων του Δημοσίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα διαθέσιμα των ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, η ΤτΕ εμφανίστηκε καθησυχαστική.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμών της Τραπέζης της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι τα διαθέσιμα των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εβδομαδιαία ρέπος με τόκο 2,6%. Ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος διαβεβαίωσε πως με αυτό τον τρόπο δεν χάνονται χρήματα αφού ισχύει η αρχή «ένα ευρώ βάζεις, ένα ευρώ παίρνεις», δηλαδή κανείς δεν θα πάρει λιγότερα από όσα έβαλε, ενώ θα πάρει υψηλότερο επιτόκιο.


Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους φόβους των αυτοδιοικητικών λέγοντας ότι θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους αν κάνουν προγραμματισμό δαπανών. Συγκεκριμένα είπε ότι «θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δώσουμε το 10% του ποσού που έχει διαθέσει ένας φορέας», εξηγώντας ότι μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί άμεσα, μεσοβδόμαδα ή μέσα σε μια - δυο μέρες, ένα μεγάλο ποσό δεν θα μπορεί να διατεθεί από την ΤτΕ αφού θα έχει επενδυθεί στα ρέπος που λήγουν στο τέλος κάθε εβδομάδας. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα χρήματα δεν τοποθετούνται στον λογαριασμό για το Κοινό Κεφάλαιο που υπάρχει στην ΤτΕ από τον οποίο χρησιμοποιούνται για ομόλογα και άλλες επενδύσεις, αλλά σε λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν μόνο για ρέπος. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επίσης προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη με την οποία το πέναλτι από το «σπάσιμο» των χρημάτων των φορέων που έχουν ήδη προθεσμιακούς λογαριασμούς, θα το επωμίζεται το κράτος.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων δεν θα χαθούν.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει εάν το μέτρο αυτό της κυβέρνησης θα είναι έκτακτο ή θα εφαρμοστεί γενικά. «Ενδεχομένως να είναι καλό σε γενικό επίπεδο να μπαίνουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που θα συζητηθούν» είπε.

Πάντως, οι φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν επιφυλακτικοί, έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για τα ταμειακά διαθέσιμα. Σήμερα, οι δήμαρχοι έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.  IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: