Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015

ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΛΩΖΑΝΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Έξι και του Ιράν για προκαταρκτική συμφωνία, και τελικό στόχο τη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, εξέπνεαν την Τρίτη αλλά πήραν παράταση μέχρι την Τετάρτη, καθώς όλες οι πλευρές διαπίστωναν έδαφος για σύγκλιση

Παρατείνεται η αγωνία για το αν η διεθνής κοινότητα θα καταλήξει σε συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. 


Ο Τζον Κέρι αποφάσισε να παραμείνει στην ελβετική πόλη μέχρι το πρωί της Πέμπτης, και ενώ τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά «δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε πολιτική συνεννόηση».

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Έξι και του Ιράν για προκαταρκτική συμφωνία, και τελικό στόχο τη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, εξέπνεαν την Τρίτη αλλά πήραν παράταση μέχρι την Τετάρτη, καθώς όλες οι πλευρές διαπίστωναν έδαφος για σύγκλιση. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει πως έχει υπάρξει «συμφωνία σε όλα τα κεντρικά ζητήματα».

Στη συνέχεια ωστόσο, διπλωμάτης της αποστολής των ΗΠΑ που μίλησε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων διέψευσε πως έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία.

Από τη γαλλική πλευρά, ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες πως ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς θα έφευγε για το Παρίσι αλλά θα ήταν έτοιμος να επιστρέψει εντός της ημέρας στη Λωζάννη «εάν είναι χρήσιμο». 

Στη συνέχεια, το μεσημέρι, ο Φαμπιούς ανέφερε πως «υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι επαρκής για άμεση συμφωνία».

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι αναφορές από την πλευρά της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανέφερε το μεσημέρι πως υπάρχει «αρκετή πρόοδος», για να υπογραμμίσει: «Τίποτε δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, όμως εάν υπάρξει καλή θέληση από όλες τις πλευρές, η συμφωνία είναι δυνατή».

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε την ίδια ώρα πως «υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο κατανόησης, αλλά παραμένουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: