Τρίτη, Μαρτίου 03, 2015

WSJ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ

Αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού τις επόμενες εβδομάδες έρχεται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ελάχιστες είναι ελπίδες για χρηματοδοτική βοήθεια σύντομα από την ευρωζώνη.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση της διάσωσης την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν της δίνει αυτόματα και πρόσβαση στις υποδόσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, γράφει η Wall Street Journal, που σημειώνει πως για να «ξεκλειδώσει» το χρήμα, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της, και να το κάνει νόμο του κράτους.


Η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει τόσο χρόνο, καθώς μόνο τον Μάρτιο πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με την πρώτη δόση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ να λήγει την Παρασκευή.

Και με την υστέρηση φορολογικών εσόδων, η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στην αποπληρωμή των λογαριασμών της πριν το τέλος Μαρτίου, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Έτσι, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις: θα μπορούσε να κάνει χρήση των υφιστάμενων αποθεμάτων σε ρευστό και να καθυστερήσει περαιτέρω την αποπληρωμή των προμηθευτών της, μια τακτική που χρησιμοποιούνταν συχνά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία όμως έχει «στραγγαλίσει» ακόμα περισσότερο την οικονομία.

Η ευρωζώνη είναι απίθανο να δώσει περιθώριο στην Αθήνα, παρά το ότι ξεμένει από ρευστό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Vladis Dombrovskis. «Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να επιταχύνουν την εφαρμογή του προγράμματος».

Ούτε είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα στην Αθήνα να αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν πως η ΕΚΤ δεν θέλει να αφήσει τις τράπεζες να φορτωθούν περισσότερους τίτλους ελληνικούς υψηλού ρίσκου.

Έτσι, οι επιλογές που απομένουν στην Αθήνα είναι λίγες, και καμιά από αυτές δεν είναι ελκυστική. Η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει ρευστό απόθεμα 2 δισ. ευρώ από πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της Oxford Economics, James Nixon. Μπορεί να υπάρχουν άλλα 2 δισ. ευρώ σε διάφορα κρατικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει άλλο 1 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση πληρωμών προς τους προμηθευτές της.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά πιθανότατα θα στερούσαν πολύτιμο ρευστό από την ελληνική οικονομία και θα την έφερναν και πάλι στο χείλος της ύφεσης, «εάν δεν είναι ήδη εκεί», σύμφωνα με τον Nixon.

«Η χρηματοδότηση μέχρι το καλοκαίρι αναπόφευκτα θα απαιτήσει μια σημαντική αύξηση των καθυστερούμενων, εάν θέλουν να κάνουν τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ», υποστηρίζει. «Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να επιβιώσει, αυτό θα γίνει ενστικτωδώς και οριακά, κάτι που θα έχει μεγάλο τίμημα στην υπόλοιπη οικονομία».

Ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης ανέφερε πως τα υπάρχοντα ρευστά αποθέματα της Ελλάδας μπορεί να κρατήσουν μέχρι τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστεί η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους με τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις. «Αν συνεχίσουν να κάνουν χαζά πράγματα, όπως το να δελεάζουν τους πάντες να μην πληρώνουν φόρους», σχολίασε ο αξιωματούχος, «τότε θα έχουν πρόβλημα ήδη από τα τέλη Μαρτίου».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει της αποπληρωμές των προμηθευτών αλλά και τις επιστροφές φόρων καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, την ώρα που περίμενε την εκταμίευση των δόσεων από τους πιστωτές.

Οικονομολόγοι λένε πως η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από τις καθυστερήσεις αυτές, οι οποίες έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις: οι προμηθευτές δεν πληρώνονται από την κυβέρνηση και, με τη σειρά τους, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους δικούς τους προμηθευτές και υπαλλήλους.

Αυτό το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα έντονο το 2012, όταν η Ελλάδα έπρεπε να περάσει μήνες χωρίς νέα δόση από το δάνειο. Οι ληξιπρόθεσμες εκτινάχθηκαν στα 9,4 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, από 5,4 δισ. ευρώ το 2010.

Αυτή τη φορά, όμως, οι διαπραγματεύσεις για να αρχίσει και πάλι να ρέει το χρήμα προς την Αθήνα αναμένεται ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, καθώς απουσιάζει σχεδόν παντελώς η εμπιστοσύνη μεταξύ του κ. Τσίπρα και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

«Νομίζω πως η αγορά ήταν σχετικά χαλαρή μετά το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, όμως η διάθεση συνεχίζει να είναι αρκετά αρνητική», λέει ο Nixon. «Αυτό μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό, πολύ γρήγορα».

Πηγή: euro2day.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: