Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

GOLDMAN SACHS: "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...ΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Απόλυτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι η οικονομική πορεία της χώρας, αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs κάνοντας παράλληλα λόγο για επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών. 

Ο διεθνής οίκος καταλήγει στο εν λόγω συμπέρασμα μετά από επίσκεψη στελεχών του στην Αθήνα όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των 4 συστημικών τραπεζών, των ελληνικών αρχών αλλά και του ΔΝΤ. Οι βασικές διαπιστώσεις της Goldman Sachs συνοψίζονται ως εξής: 

Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις 


Ασαφές παραμένει το «μονοπάτι» πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, διαπιστώνει ο οίκος. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του: Με όσους συνομιλήσαμε θεωρούν πως τελικά οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν έως το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες, παρότι η διευθέτησή τους μπορεί να απαιτήσει πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των πιστωτών. 

Επιβραδύνθηκαν οι εκροές καταθέσεων τον Μάρτιο 

Τον Μάρτιο καταγράφεται περιορισμός στις εκροές καταθέσεων στα 2-3 δις. ευρώ έναντι των 25 δις. περίπου που εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν οι εκροές το διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου. Μεγάλο μέρος των πρόσφατων εκροών μπορεί να αποδοθεί στην απόσυρση καταθέσεων από την λιανική τραπεζική, ενώ πτώση καταγράφηκε και στα διαθέσιμα του δημοσίου τομέα που όμως έπαιξε μικρότερο ρόλο. Οι μισές σχεδόν εκροές αφορούσαν μετρητά, ενώ οι υπόλοιπες ήταν μεταφορές κεφαλαίων σε money market funds και το εξωτερικό. Τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα στελέχη της Goldamn Sachs εκτιμούν πως η φύση των εκροών γεννά την ελπίδα πως τουλάχιστον μέρος των καταθέσεων μπορεί να επιστρέψει στο σύστημα. 

Επιδείνωση στην ποιότητα παγίων των τραπεζών 

Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε σημαντικά μέχρι στιγμής φέτος κυρίως λόγω της μη εξυπηρέτησης ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για διαγραφή χρεών συνέβαλλαν σε αυτό.

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ 

Η πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ παραμένει υπό την συνεχή (σε καθημερινή βάση) εξέταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Το όριο του ELA επανεξετάζεται κάθε εβδομάδα και προσαρμόζεται στις ροές των καταθέσεων.


Πηγή:www.capital.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: