Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

«ΜΟΤΙΒΟ» ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνει στην έρευνά του πως η αστυνομία του Φέργκιουσον λειτουργεί με βάση «ευρέως διαδεδομένες πρακτικές» ρατσιστικής συμπεριφοράς, βάζοντας στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πρόσωπα με γνώση της έρευνας. 

Η Ουάσινγκτον έχει βάλει στο μικροσκόπιο την αστυνομία της πόλης μετά το κύμα αγανάκτησης που είχε προκαλέσει ο θάνατος του άοπλου 18χρονου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό. Η μετέπειτα απαλλαγή του αστυνομικού, ουσιαστικά, από σώμα ενόρκων είχε εντείνει την οργή.


Το πλήρες πόρισμα της έρευνας, όταν καταρτιστεί και ανακοινωθεί, μπορεί να λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για αλλαγές στο πώς λειτουργεί η αστυνομία στο «ευαίσθητο», πλέον, Φέργκιουσον. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση της πορείας της έρευνας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διαπιστώσει ότι οι αστυνομικοί στο Φέργκιουσον βάζουν συστηματικά στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς, ασκώντας υπέρμετρη βία. Επιπλέον, καταγράφονται αβάσιμοι έλεγχοι και δυσανάλογη αυστηρότητα για μικροπαραβάσεις σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι απέναντι σε λευκούς.

Το 67% του πληθυσμού του Φέργκιουσον είναι Αφροαμερικανοί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναφορές από την έρευνα, το 95% όσων μένουν υπό κράτηση για πάνω από δύο ημέρες είναι Αφροαμερικανοί και στο 88% των περιστατικών υπέρμετρης αστυνομικής βίας εμπλέκονται Αφροαμερικανοί. 

Επίσης, Αφροαμερικανοί που καταλήγουν στις τοπικές δικαστικές αρχές έχουν κατά 68% λιγότερες πιθανότητες να απαλλαγούν σε σύγκριση με λευκούς. ΙΝ.GR
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: