Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

«ΤΕΛΕΙΩΣΕ» ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΘΗΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


«Τελειώνει» από σήμερα Τρίτη το καθεστώς της ποσόστωσης στην παραγωγή γάλακτος για τους κτηνοτρόφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον, οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παράγουν την ποσότητα που θέλουν χωρίς να περιορίζονται από ευρωπαϊκό πλαφόν. Το νέο καθεστώς αναμένεται να δώσει μεγάλες ευκαιρίες σε κράτη-μέλη που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στην κτηνοτροφία.


Το καθεστώς των ποσοστώσεων τέθηκε σε ισχύ το 1984, όταν η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος ξεπερνούσε κατά πολύ τη ζήτηση, και είχε ως στόχο να προστατεύσει τον κλάδο από τα δομικά πλεονάσματα που προέκυπταν. Ωστόσο, σειρά εξελίξεων στην αγορά αλλά και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιτρέπουν την αναστολή του συστήματος της κουότα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και με το σύστημα της ποσόστωσης, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 45% σε όγκο και κατά 95% σε αξία μόνο την τελευταία 5ετία.

Η Κομισιόν εκτιμά μάλιστα πως οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου «παραμένουν ισχυρές», ειδικά για προϊόντα όπως τα τυριά και συστατικά που χρησιμοποιούνται σε είδη υγιεινής διατροφής.

Για μια νέα εποχή, που συνιστά «πρόκληση αλλά και ευκαιρία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο σε δήλωσή του ο αρμόδιος επίτροπος για Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν. «Μια ολόκληρη γενιά παραγωγών θα πρέπει να ζήσει υπό τελείως διαφορετικές νέες συνθήκες [...] Όμως σίγουρα είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.




σκαι

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: