Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΔΕΚΑΕΞΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Συνεχίζει η «σύμμαχος», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, Τουρκία τις προκλήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αμφισβητώντας και την εθνική κυριαρχία σε 16 ελληνικά νησιά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Το θέμα έθεσε ανοιχτά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, μιλώντας στην τουρκική Βουλή για αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα για «αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών».«Η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει από την Ελλάδα οριστικοποιηθεί», είπε, κωδικοποιώντας τις διεκδικήσεις της Αγκυρας με τον όρο «EGAYDAAK», στα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κρήτη, Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι.

«Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκησή της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Οταν βουλευτής τον ρώτησε αν ο τουρκικός Στρατός έχει αναστείλει τις ναυτικές περιπολίες στα 16 αυτά νησιά, δεδομένης της συνεχούς παρουσίας ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα και πολεμικών πλοίων στη θάλασσα, ο Ισμέτ Γιλμάζ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά αυτά», υποστηρίζοντας πως «έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών με τις οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947».
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ, δήλωσε: «Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες».
Σημειωτέον, η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με τους Αμερικανούς να την τροφοδοτούν στην πράξη ως επικυρίαρχοι, κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα με ανοιχτή και στην πράξη αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Π.χ. όπως αποκάλυψε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» (29/03/2015), η Αγκυρα, αγνοώντας παντελώς την ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπει την περιοχή στις ελληνικές βραχονησίδες «Χταπόδια» και «Μπελάμπιους» (βορειοανατολικά της Νάξου) σε τουρκική επικράτεια και κατοχή. Προς τούτο εξέδωσε την αγγελία - ΝΟΤΑΜ Α0126 ότι θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31/12/2015, καθημερινά, εκτός από Σαββατοκύριακα, στην περιοχή μεταξύ Νάξου, Αμοργού και Ικαρίας.
Η περιοχή αυτή επικαλύπτει εθνική κυριαρχία στις προαναφερόμενες δύο βραχονησίδες. Επίσης, δεν υπάρχει διεθνής θάλασσα και εναέριος χώρος για είσοδο των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, διότι αυτή είναι περίκλειστη από ελληνική κυριαρχία, που καθιστά την προσπέλαση στην περιοχή αδύνατη, χωρίς να παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία.
Σε αυτή τη βάση, πολιτικά και στρατιωτικά η Τουρκία καταλαμβάνει για έναν τουλάχιστον χρόνο ελληνική κυριαρχία με την περιοχή της άσκησης αυτής. Επίσης, για ένα χρόνο παραβιάζει και τεράστια ελληνική κυριαρχία γύρω και έξω από την περιοχή, προκειμένου τα τουρκικά στρατιωτικά μέσα να εισέρχονται στην περιοχή της άσκησης.  
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8377920

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2015

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΑΔΑ..ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΠΟΥΤΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΡΟΛΛΑΡΕΙ ΠΟΙΟΝ.