Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2015

ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ Η ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει το κλείσιμο της κλινικής επί δεκαπέντε ημέρες μέσα στο Μάρτιο, καθώς οι εφημερίες δεν μπορούν να βγουν με το λιγοστό υπάρχον προσωπικό, ενώ σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί και το Φεβρουάριο.

“Αυτό δείχνει ότι σταδιακά οδηγούμαστε σε μία μονιμοποίηση αυτής της κατάστασης, που προβλέπει τον ακρωτηριασμό του πλέον σημαντικού και προβεβλημένου τμήματος του Νοσοκομείου Νάουσας”, τονίζει το σωματείο εργαζομένων και προσθέτει ότι η Ορθοπεδική είναι για τη Νάουσα κλινική στρατηγικής σημασίας, διότι, εκτός του ότι διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών στο νοσοκομείο, έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με τη φήμη και την αξιοπιστία του νοσοκομείου.
“Οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην Ορθοπεδική απειλεί να στραγγαλίσει τόσο τα στατιστικά δεδομένα του νοσοκομείου όσο και τις προοπτικές βιωσιμότητάς του. Η ίδια αμφιβολία υπάρχει και για το Παιδιατρικό τμήμα, αλλά και για κάθε άλλο τμήμα που στελεχώνεται από τρεις ειδικούς γιατρούς και κάτω. Το νοσοκομείο ήδη έχει υποστεί έναν τεμαχισμό, χάνοντας τη Μαιευτική κλινική του εδώ και χρόνια. Μήνα με το μήνα τα προβλήματα αναφύονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Όσο περνά ο καιρός, το ίδρυμα στραγγαλίζεται από προσωπικό και γίνεται όλο και πιο δυσλειτουργικό”, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον σημειώνουν ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος της απόφασης που είχε γίνει δεκτή τόσο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου όσο και από την περιφέρεια και αφορούσε τη διατήρηση αυτών των τμημάτων που θεωρήθηκαν θεμελιώδη, δηλαδή των Παθολογικού, Παιδιατρικού, Καρδιολογικού, Χειρουργικού και Ορθοπεδικού. “Μόλις προ ελαχίστων μηνών από το υπουργείο Υγείας είχαν υποσχεθεί όχι μόνον την προάσπιση του νοσοκομείου αλλά και τον εμπλουτισμό του με γυναικολόγους-μαιευτήρες. Πώς είναι δυνατόν να ακούμε υποσχέσεις για διορισμούς και αντί αυτού να βλέπουμε μερικό κλείσιμο τμημάτων; Ή ο κόσμος δεν ξέρει τι βλέπει ή κάποιοι μας εμπαίζουν συστηματικά”, τονίζουν οι εργαζόμενοι, αναφερόμενοι στην τελευταία επίσκεψη που είχε κάνει στο νομό Ημαθίας ο τότε αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Επίσης ζητούν από όλους τους υπεύθυνους να μείνουν αφοσιωμένοι στις υποσχέσεις που κατ’ επανάληψη έχουν δώσει στους κατοίκους της Νάουσας για την προάσπιση του νοσοκομείου και να μην ξεχνούν τους αγώνες που ο λαός της πόλης έχει δώσει για αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας (Βέροιας-Νάουσας) Αναστάσιος Μπίνος δηλώνει στη “Μ” ότι σε καμία περίπτωση δεν κλείνει για δεκαπέντε ημέρες η Ορθοπεδική του Νοσοκομείου Νάουσας. “Το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 καλύψαμε όλο το μήνα με ενεργή εφημερία, ενώ το Φεβρουάριο τον καλύψαμε κάνοντας δεκαπέντε ημέρες ενεργή εφημερία και δεκαπέντε ημέρες εφημερία ετοιμότητας (ο γιατρός μπορεί να είναι σπίτι του κι, αν προκύψει περιστατικό, οφείλει σε εύλογο χρονικό διάστημα να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Έτσι λέει ο νόμος). Το ίδιο θα κάνουμε και για το Μάρτιο, ενώ πέντε ημέρες του μήνα θα καλυφθούν από ορθοπεδικό που θα έρθει από το ΠΕΔΥ Βέροιας”, εξηγεί. Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή στην Ορθοπεδική υπάρχουν τρεις γιατροί, εκ των οποίων δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός. Η σύμβαση του επικουρικού λήγει σύντομα και καταβάλλεται προσπάθεια να τροποποιηθεί η σύμβασή του, ώστε να παραμείνει στη θέση του έως και τον Ιούνιο. “Επίσης είχαν προκηρυχθεί δύο θέσεις επικουρικών (ένας μαιευτήρας, ένας αναισθησιολόγος), αλλά δεν καλύφθηκαν. Ήδη σήμερα (σ.σ. χθες) στείλαμε στην αρμόδια ΥΠΕ έγγραφο με κοινοποίηση και στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας οι δύο αυτές θέσεις να αφορούν έναν παθολόγο και έναν ορθοπεδικό”, επισημαίνει ο κ. Μπίνος. Τέλος αναφέρει ότι η Μαιευτική του Νοσοκομείου Νάουσας καταργήθηκε το 2010, ενώ το Παιδιατρικό έχει δύο γιατρούς.  
http://www.makthes.gr/news/reportage/134654/
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: