Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2015

ΓΙΑ 210 ΕΥΡΩ ΠΕΘΑΝΕ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ - ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΒΟΡΙΔΗ-ΑΔΩΝΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για ένα τετράχρονο αγγελούδι μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο... 210 ευρώ. Οσο το κόστος των δύο δόσεων του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Ο θάνατος του τετράχρονου κοριτσιού στα Χανιά από μηνιγγίτιδα, που είναι το δεύτερο περιστατικό που είχε τραγική κατάληξη και  εκδηλώθηκε με λίγες μέρες  διαφορά από το 16μηνο βρέφος και πάλι από τα Χανιά, που νοσηλεύεται έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο στο ΠΑΓΝΗ, επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το εμβόλιο που θωρακίζει από τον συγκεκριμένο τύπο  μηνιγγίτιδας τα παιδιά.


Το εμβόλιο αυτό όμως δεν καλύπτεται από τα ταμεία και το κόστος του είναι σχεδόν απαγορευτικό για τις περισσότερες οικογένειες. Από τη μια οι παιδίατροι συνιστούν το εμβόλιο, από την άλλη οι γονείς αδυνατούν να το πληρώσουν, και όλα αυτά μεσούσης της περιόδου έξαρσης της μηνιγγίτιδας αλλά και των καταγγελιών ότι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, το εμβόλιο όσο δεν καλύπτεται από τα ταμεία, στοιχίζει   περισσότερο απ' ότι στην Γερμανία και την Αγγλία.

Η τραγική διαπίστωση από τους επιστήμονες, ότι το άτυχο κοριτσάκι θα μπορούσε και να είχε ίσως σωθεί, αν είχε εμβολιαστεί για το συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας. Τον Τύπο Β, για τον οποίο το εμβόλιο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο, προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

Το εμβόλιο όπως αναφέραμε ήδη δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία … και από την άλλη το κόστος του το καθιστά απαγορευτικό για τις οικογένειες.  Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στοιχίζει ανά δόση 104,88. Το κάθε παιδί σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου πραγματοποιεί δύο δόσεις εμβολιασμού σε διάστημα δύο ή τριών μηνών, άρα για το ένα παιδί το συνολικό κόστος και για τις δύο δόσεις φτάνει τα 209.76.

Για τα δύο παιδιά δε το κόστος είναι στα 419,52 λεπτά, ενώ για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κόστος πλησιάζει τα 600 ευρώ, με τους γιατρούς να λένε ότι η τιμή του είναι κατά 40 σχεδόν τοις εκατό αυξημένη από την τιμή του σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία.

Μέχρι στιγμής από το Μάρτιο που κυκλοφόρησε το εμβόλιο έως και σήμερα περίπου 4 χιλιάδες παιδιά έχουν σε επίπεδο Ηρακλείου εμβολιαστεί, με τους επιστήμονες πάντως σε ένα μεγάλο ποσοστό τους αν και συνιστούν να γίνεται το εμβόλιο, να διατυπώνουν την άποψη ότι τα δύο περιστατικά δεν θα πρέπει να προκαλούν πανικό στις οικογένειες.

Ράνια Μωραϊτη 
http://www.neakriti.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
20-1-2015

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

α ρε κουφάλες
να τρελαθεί ο πατέρας και να σας τσακίσει όλους
ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΥΣΤΙΑΣ
SMASH