Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2014

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΒΟΥΛΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

για τη συνέντευξη του Α.. Τσίπρα στο Reuter

Λέει ο κ. Μιχελάκης πώς θα πάμε σε άλλες χώρες που έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και θα ζητήσουμε να κουρευτεί το χρέος.

Ναι, άκουσα πολλά πράγματα και θα τα πάρουμε ένα-ένα από την αρχή. Κατ΄ αρχήν ο κ. ΜΙχελάκης απόρησε γιατί αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός η δήλωση και μάλιστα η εκτίμηση που έρχεται από το εξωτερικό ότι δεν υπάρχει αναφορικά με τη συνέντευξη Τσίπρα  θέμα Grexit. Μα ο πρώτος που το έβαλε ξανά το τελευταίο διάστημα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον πιο επίσημο τρόπο κατηγόρησε το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για αστάθεια και περιπέτειες, βάζοντας δε στην έννοια της περιπέτειας και το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα από την ευρωζώνη. Ήταν αυτός ο οποίος έστειλε εκείνο το σήμα στις αγορές, τις ενεθάρρυνε να αρχίσουν να επιτίθενται στη χώρα μας. Ήταν ο πρωθυπουργός λοιπόν που με τις δηλώσεις του τα τελευταία 24ωρα, υπονόμευσε την ίδια την προοπτική της χώρας, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού. Άρα λοιπόν νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση εμείς με υπεύθυνο τρόπο  να τοποθετούμαστε σ΄ αυτά τα ζητήματα, παρόλο που από την αρχή, από το 2010 είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί μια λύση ευρωπαϊκή, εντός της ευρωζώνης για την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους.


Από κει και έπειτα, η πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ανήκει στις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες των χωρών μελών της Ε.Ε. και στην ΕΚΤ. Με αυτές πρέπει να διαπραγματευτούμε. Διευκολύνει δε το γεγονός ότι δεν ανήκει στις αγορές, διότι αυτές, προφανώς λειτουργώντας με τη λογική της υπεράσπισης των συμφερόντων των επενδυτών και της λογικής τους περί βραχυπρόθεσμου κέρδους προφανώς θα δημιουργούσαν μια αναστάτωση αν ξαναβρίσκονταν απέναντι σ΄ ένα δεύτερο κούρεμα. Έχουν υποστεί ένα κούρεμα ήδη. Το χρέος που κατέχουν είναι πάρα πολύ μικρό αυτή τη στιγμή.

Το πρόβλημα λοιπόν σήμερα είναι μ΄ αυτό το θεσμικό λεγόμενο χρέος και ακριβώς επειδή δεν ανήκει σε ιδιώτες αλλά ανήκει σε θεσμικούς παράγοντες, διευκολύνει περισσότερο αυτό που λέμε πολιτική διαπραγμάτευση.

Τι γίνεται τώρα; Βλέπετε ότι οι φωνές που μιλάνε για την ανάγκη να πάμε στο κούρεμα του χρέους είναι πολύ περισσότερες απ΄ότι το ΄12, το ΄13..

Και χθες το Bloomberg μιλούσε για το κούρεμα κι ότι δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη η λιτότητα στην Ελλάδα….

Μόνο;  Μόνο η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς κάνει πώς δεν το βλέπει, λέγοντας μάλιστα αυτό το αδιανόητο, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, άρα δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης περί του κουρέματός του, απομείωσής του..

Το τελευταίο που θέλω να πω είναι για το Die Linke. Διότι εδώ μια στάση αλληλεγγύης, υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, που είναι η καταψήφιση ενός νέου προγράμματος λιτότητας, όπως κάνει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της Ελλάδας, θεωρούν ότι αυτή η στάση αλληλεγγύης του γερμανικού αριστερού κόμματος είναι κάτι το οποίο είναι μεμπτό. Μα τι λέτε;  Ο καθένας με τους συμμάχους του. Εμείς λοιπόν με τους αριστερούς Γερμανούς οι οποίοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού κι εσείς με την κα Μέρκελ που υπερασπίζεται το μνημόνιο και εσάς μαζί.

Για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Επειδή σε 4-5 μέρες θα έχουμε τη δεύτερη ψηφοφορία… υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πρόταση από τους 8 βουλευτές που  φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν και 12 τις επόμενες ώρες, εάν προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία.. για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να υπάρξει  συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015, πιστεύετε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει τύχη;

Δεν νομίζω να επηρεάσει με έναν ουσιαστικό τρόπο ή εν πάση περιπτώσει με έναν αριθμητικό τελικά τρόπο αυτή η πρωτοβουλία. Νομίζω ότι τα πράγματα πια είναι ξεκάθαρα. Αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται η κοινωνία φαίνεται ότι βρίσκει τη αντανάκλασή του και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή εάν υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί το πράσινο φως για να υλοποιηθούν τα μέτρα Χαρδούβελη τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν.

Σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, εσείς δεσμεύεστε ότι δεν θα εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα του κ. Χαρδούβελη;…

Το ακούτε για πρώτη φορά; Αλίμονο…

Το λέω, γιατί τα ηχητικά μένουν…

Δεν είναι ανάγκη να προστεθεί άλλο ένα ηχητικό. Είναι σαφέστατη η δέσμευσή μας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε αυτό το πλαίσιο των εφαρμοστικών και μνημονιακών νόμων..  


ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: