Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2014

AIDS: ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η θεραπεία των πασχόντων από AIDS στην Ελλάδα, με τους ασθενείς να εμφανίζουν καλή συμμόρφωση στην αγωγή τους, η οποία συντελεί σε καλύτερο επίπεδο ζωής και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. 

Παρά την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις δαπάνες για την Υγεία και τα περιστατικά καθυστερήσεων στην παροχή των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα νοσοκομεία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να παρέχει καλύτερο πλαίσιο θεραπείας στους πάσχοντες από AIDS, συγκριτικά με άλλες χώρες. 


Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), συμπέφτει χρονικά τόσο με τη μείωση των λοιμώξεων από τον ιό HIV φέτος στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, όσο και με τη διοργάνωση του 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το AIDS (28-30 Νοεμβρίου, Αθήνα).   Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ, Μάριος Λαζανάς επεσήμανε ότι η πρόοδος της Ελλάδας στην φροντίδα των ασθενών με AIDS «οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει εδώ και αρκετά χρόνια οργανωμένες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τον τρόπο θεραπείας αλλά και επιδημιολογικής παρακολούθησης των ασθενών. Μάλιστα, οι οδηγίες αυτές ανανεώνονται διαρκώς με πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην εξατομίκευση της θεραπείας, ενώ υπάρχει πάντα πρόβλεψη κόστους-οφέλους, τόσο για τον ασθενή, όσο και για το σύστημα Υγείας». 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που χορηγεί δωρεάν αντιρετροϊκή αγωγή εγκαίρως σε όλους τους φορείς του ιού HIV, πριν δηλαδή νοσήσουν, την ώρα που χώρες με πιο προηγούμενα συστήματα Υγείας, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχουν εξασφαλίσει την πρόσβαση στη θεραπεία σε όλους. 

Απτή απόδειξη της καλής κατάστασης των ασθενών με AIDS στην χώρα μας είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, ήδη έχουν καταγραφεί 11 γεννήσεις υγιών παιδιών από ζευγάρια, που είτε ο ένας, είτε και οι δύο είναι οροθετικοί. 

«Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι πλέον με τα νέα φάρμακα, το προσδόκιμο ζωής των ασθενών έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Βέβαια, έχουμε και γεννήσεις παιδιών που μολύνθηκαν κατά τον τοκετό, αλλά αφορούν χρήστριες ναρκωτικών ουσιών με ελλιπή παρακολούθηση ή κακή συμμόρφωση στη θεραπεία», διευκρινίσε ο κ. Λαζανάς.

Να σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα διατίθεται όλες οι νεότερες αντιρετροϊκές θεραπείες. Αναμένεται μάλιστα άμεσα να πάρει τιμή και η νέα δραστική ουσία Dolutegravir, η οποία χορηγείται σε χάπι μια φορά την ημέρα και ενδείκνυται κυρίως για ασθενείς με ανθεκτική μορφή του ιού HIV. Την επόμενη διετία αναμένεται και η κυκλοφορία μιας ακόμη δραστικής ουσίας, της Doravirine, που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θεραπευτική φαρέτρα κατά του AIDS. 

Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης 

Για τη συντήρηση του καλού αυτού αποτελέσματος, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS επαναδιατυπώνει με αφορμή το συνέδριο το αίτημά της για δυο βασικές αλλαγές που αφορούν στη θεραπεία του AIDS. 

«Για να συνεχίσει στην Ελλάδα η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία όλων των ασθενών, είναι πάγιο αίτημά μας να αποδεσμευτούν τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και να εντάσσονται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς. Αυτό θα μειώσει φαινόμενα ελλείψεων των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων», εξήγησε ο κ. Λαζανάς. 

Η ΕΕΜΑΑ επιπλέον με επιστολή που έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος απονομής του επιδόματος στους ασθενείς με AIDS. «Μέχρι σήμερα οι ασθενείς περνούσαν από επιτροπή για να τους δοθεί, σε όλους ανεξαιρέτως ποσοστό αναπηρίας 50% και έτσι να έχουν δικαίωμα να πάρουν τα 700 ευρώ του επιδόματος. Επειδή η οικονομική κρίση συντέλεσε στο να χάσουν πολλοί δικαιούχοι το επίδομα, εμείς προτείνουμε να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή του. Έτσι, τα χρήματα θα πηγαίνουν σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη», σύμφωνα με τον κ. Λαζανά. 

Η μείωση των κρουσμάτων δεν πρέπει να φέρει εφησυχασμό 

Από την πλευρά της η Ελένη Σαμπατάκου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε ότι «μπορεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς να καταγράφεται μείωση των νέων λοιμώξεων, φέτος, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο εφησυχασμός, ειδικά ως προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων». 

Η ΕΕΜΑΑ στο φετινό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει εντάξει ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και φροντιστήρια, που απευθύνονται σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, αλλά και επαγγελματίες, όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και διαχείριση της επιδημίας του AIDS. 

Μεταξύ των στόχων της εταιρείας είναι, το 2014-2015 να διευρύνει την ενημέρωση και του γενικού πληθυσμού. Έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια από τα υπουργεία Παιδείας και Άμυνας, καθώς και τις Σχολές Εμποροπλοιάρχων για εκπαιδευτικά διαδραστικά σεμινάρια στα Λύκεια και τις στρατιωτικές σχολές, ώστε οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για το AIDS. 

Μαίρη Μπιμπή 
IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: