Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2014

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ EFE: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ STRESS TESTS

Τη στιγμή που τις προσεχείς ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests που περνούν οι ελληνικές τράπεζες, ένα τηλεγράφημα του ισπανικού πρακτορείου Efe έρχεται να σημειώσει πως τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιτυχώς.
Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως συνολικά 11 τράπεζες δεν θα τα καταφέρουν στα stress tests, ανάμεσά τους και τέσσερις ελληνικές.

Σύμφωνα με το Efe, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι στα stress tests που θα ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Κυριακή θα αποτύχουν (εκτός των ελληνικών) τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή και πιθανόν μία πορτογαλική τράπεζα.


Ωστόσο δεν αναφέρονται στοιχεία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες ώστε να αποκαταστήσουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας, δεδομένου ότι τα ποσά μπορεί να τροποποιηθούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όπως σημειώνει και η «Καθημερινή», τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρβούβελης είχαν εκτιμήσει ότι στην περίπτωση που εντοπιστούν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα καλυφθούν με ευκολία από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 11,5 δισ. ευρώ ακριβώς για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ θα αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 130 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης.

Εκτιμάται ότι με τα stress tests και τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στην οποία έχουν υποβληθεί τους προηγούμενες μήνες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παράλληλα η ΕΚΤ θέλει τα τεστ να είναι σκληρά και αξιόπιστα, αφενός για να προστατεύσει τη δική της αξιοπιστία και αφετέρου ώστε πράγματι να ενισχυθεί η αξιοπιστία των τραπεζών και τελικά να ενισχυθούν από τους επενδυτές ώστε και πάλι να μπορέσουν να δανείσουν και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.



http://www.iefimerida.gr/ 

 ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: