Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

«Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΊΜΙΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Πρ.Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Σκέψεις ακόμη και για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE-Τουρκίας εξετάζει -σύμφωνα με πληροφορίες-η Λευκωσία, ως απάντηση στην είσοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρόσα» στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.


Βάσει των όσων προέκυψαν από τη συνάντηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της ημέρας, οπότε το όργανο θα συνεδριάσει ξανά. 

Τα μέτρα της Κύπρου θα κινούνται σε τρεις άξονες: πολιτικά, νομικά, διπλωματικά. Είναι σαφές όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις και τη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.

Το αίτημα για «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Βήμα.

Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν εφόσον ληφθεί μία τέτοια απόφαση, όπως πχ ποιο είναι το κλίμα στη Σύνοδο υπέρ μίας τέτοιας πρωτοβουλίας και κατά πόσο ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει ουσιαστικό κόστος για την Τουρκία. 

Η πραγματικότητα είναι ότι εσχάτως η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει ότι το ενδιαφέρον της για την ΕΕ δεν έχει εκπνεύσει, αν και οι πράξεις της σε σειρά θεμάτων δεν υποστηρίζουν τις λεκτικές διακηρύξεις της.

To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Δευτέρας, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη, το υπό τουρκική σημαία M/V «Deep Supporter» και το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαία Γιβραλτάρ M/V «Bravo» και μία φρεγάτα.

Και τα δύο συνοδευτικά πλοία περιλαμβάνονται στη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας παρανόμως περιοχές νοτίως της Κύπρου. Οι κινήσεις του «Μπαρμπαρόσα» παρακολουθούνται αν και από τη στιγμή που δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμογραφικές έρευνες, απλώς κινείται σε διεθνή ύδατα. 

Αντίδραση Βενιζέλου

Ενδεικτικές πάντως των προθέσεων της Λευκωσίας - που έχει την πλήρη στήριξη της Αθήνας στις κινήσεις της - να κινηθεί δυναμικά είναι και οι δηλώσεις που έκανε από το Λουξεμβούργο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πέραν του ότι ζήτησε από την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Ο κ. Βενιζέλος ενέταξε δε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ευρύτερο πρίσμα της σύγκρουσης με τους τζιχαντιστές, λέγοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που διασπά το κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί.

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία όπου θα έχει διμερείς επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και θα προετοιμάσει μαζί με τους Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σουκρί την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο. 

Ενδιαμέσως, στις 7 Νοεμβρίου, θα βρεθεί στη Λευκωσία και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί στις 5-6 Νοεμβρίου και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.  
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: