Τετάρτη, Οκτωβρίου 29, 2014

ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ

Σε μεγάλης έκτασης άσκηση προχωρούν τις επόμενες μέρες οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), υπό το βλέμμα μάλιστα του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ενώ κλιμακώνεται η ένταση με την Αγκυρα για το ποιας χώρας αστική τάξη θα έχει το πάνω χέρι στην εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, την Πέμπτη 30/10 θα διεξαχθεί στον Αργοσαρωνικό η άσκηση «Πυρπολητής». Θα συμμετάσχουν 17 πλοία (φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι), το υποβρύχιο «Παπανικολής», δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που θα πετάξουν τόσο από την αεροπορική βάση της Τανάγρας όσο και από τη Λάρισα, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις.

Το σενάριο της άσκησης θα αφορά σε αντιμετώπιση «εχθρικής απειλής», καθώς αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα κληθούν να ανακαταλάβουν «εθνικό έδαφος» (βλ. νησί) με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρα και θάλασσα.
Λέγεται ότι ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος (αναλαμβάνει καθήκοντα επιτρόπου στην ΕΕ την 1η Νοέμβρη) εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, και τον προσκάλεσε στην άσκηση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσει και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Σημειωτέον, λίγες μέρες πριν, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα άσκηση των ΕΔ: Την προηγούμενη Δευτέρα, 20/10, η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στην άσκηση Ερευνας - Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ Β' 14», σε περιοχή νότια του Καστελόριζου. Πραγματοποιήθηκε σενάριο Ερευνας - Διάσωσης Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε «απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών».
Θυμίζουμε ότι στις 13/10, στην επίσκεψη στην Αθήνα του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, υπογράφηκε συμφωνία «έρευνας και διάσωσης», η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των FIR Αθηνών και Λευκωσίας («Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων», οι οποίες ενώνονται στα νότια της ΝΔ Τουρκίας) θα καλύπτει και τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες, δημιουργώντας έναν εν δυνάμει ενιαίο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο κρατών.
Τέλος, πρέπει να καταγραφεί ότι μονάδα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η τορπιλάκατος «Καβαλούδης» πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο «UNIFIL».   http://www.rizospastis.gr/   


ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: