Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

ΒΟΥΛΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Για τον προσδιορισμό των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις Γερμανικές Αποζημιώσεις θα ενημερωθεί σήμερα Τρίτη η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που συντάσσει την έκθεση τεκμηρίωσης για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Παναγιώτης Καρακούσης, που είχε αναλάβει συντονιστής της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, θα ενημερώσει τη Διακομματική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των αξιώσεων.


Έρευνα που είχε διεξάγει η «επιτροπή Καρακούση» το 2013 στο ιστορικό αρχείο του ΓΛΚ για τις αποζημιώσεις που διεκδίκησαν ιδιώτες λόγω του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατέδειξε πως από τους 109 φακέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 93% αφορούσε σε αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν την περίοδο ουδετερότητας, ενώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 91% αφορούσε στην αποζημίωση για ομηρίες και θανάτους.

Από τη μελέτη των εγγράφων προέκυψε πως μόλις το 55% των επιδικασθέντων ποσών έχει καταβληθεί στους ιδιώτες.

Πρόκειται για 115 εκατ. μάρκα που δόθηκαν από τους Γερμανούς σύμφωνα με τις αποφάσεις, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. μάρκα δεν καταβλήθηκαν ποτέ.

Η αποζημίωση των ιδιωτών προβλεπόταν στο νομοθετικό διάταγμα 4781 του 1961, με το οποίο κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Δ.Γερμανίας για την αποζημίωση των προσώπων που υπέστησαν πλήγμα από τα εθνικοσοσιαλιστικά μέτρα δίωξης.

Σημειώνεται πως πέρα από τις αποζημιώσεις των ιδιωτών οι διεκδικούμενες οφειλές από τις Γερμανικές Αποζημιώσεις είναι δύο κατηγοριών: το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους και οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.

Εξάλλου, η κοινοβουλευτική επιτροπή θα ενημερωθεί και από την Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με τις αρχαιότητες που εξήχθησαν καθ' οποιονδήποτε τρόπο από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, και εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός.

Τέλος, η Διακομματική Επιτροπή θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής των Προέδρων των Ομάδων Φιλίας Ελλάδος-ΗΠΑ, Ελλάδος-Γαλλίας, Ελλάδος-Βρετανίας, Ελλάδος-Ιταλίας, Ελλάδος- Ρωσίας, αλλά και της Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Γερμανίας σχετικά με το εθνικό θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

Θανάσης Κουκάκης

  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: