Τετάρτη, Οκτωβρίου 29, 2014

ΤΡΟΛΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΩΣ Η ΓΗ ΘΑ... ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Μία ηλιακή καταιγίδα τον Δεκέμβριο θα γεμίσει με σκόνη και... ακαθόριστα διαστημικά συντρίμμια τον ουρανό, βυθίζοντας όλη τη Γη για έξι ημέρες στο σκοτάδι (και ξέρουμε και ακριβώς πότε -από τις 16 Δεκεμβρίου). 

Σε διάφορα μέρη του Διαδικτύου, του ελληνικού μη εξαιρουμένου, αυτό έχει κυκλοφορήσει ως είδηση επειδή δήθεν το επιβεβαίωσε η NASA: Φυσικά πρόκειται για άλλο ένα από τα πάμπολλα σαριτικά κείμενα που όμως, χάρη στην εσχατολογική γοητεία του, γρήγορα διαδόθηκε ως αληθινό.


Τα κείμενα που διαδίδονται, ουσιαστικά το ίδιο κείμενο αυτολεξεί μεταφρασμένο σε διάφορες γλώσσεις, υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν «επιβεβαίωσε» πως μεταξύ 16 και 22 Δεκεμβρίου στην Γη δεν θα φτάνει το ηλιακό φως εξαιτίας της υποτιθέμενης ηλιακής καταιγίδας (φυσικά «της ισχυρότερης των τελευταίων 250 χρόνων»). 

Το κείμενο αναφέρει επίσης φανταστική δήλωση επιστήμονα της NASA πως αυτό δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ανθρωπότητα. Σε ορισμένες πιο... προσεγμένες αναπαραγωγές υπάρχει και βίντεο του Μπόλντεν, το οποίο αξιοποιεί παλιότερες και άσχετες δηλώσεις του επικεφαλής της NASA.

Τέτοιες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει φυσικά από τη NASA. Μεταξύ άλλων, οι ηλιακές καταιγίδες δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Η προέλευση του πρωτότυπου κειμένου μπορεί εντοπιστεί σχετικά εύκολα. Είναι το κομμάτι της σατιρικής ιστοσελίδας Huzlers.com που μεταξύ άλλων βασίζεται στην υστερία που είχε ξεκινήσει με το ημερολόγιο των Μάγια και την επερχόμενη (για άλλη μία φορά) καταστροφή.

Ενδιαφέρον είναι ότι παρά την πολύ προσεκτική μετάφραση του αρχικού κειμένου, στο οποίο φυσικά δεν γίνεται παραπομπή, όλες οι αναπαραγωγές πολύ βολικά... παραλείπουν να μεταφράσουν μία πρόταση στη μέση του (δήθεν σχόλιο απλού πολίτη για την ανακοίνωση) που δείχνει καθαρά ότι πρόκειται για σάτιρα.
in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: