Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014

Στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού, Σομαλός 24 ετών εδώ και τρεις μήνες υποφέρει από δερματικά προβλήματα, αφού η βάρκα που τον μετέφερε πήρε φωτιά και ο ίδιος υπέστη εγκαύματα και νοσηλεύτηκε. 

Ζητεί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση, καταθέτει στην αναφορά της με τα αναλυτικά ευρήματα αυτοψιών, που διενήργησε σε έξι κέντρα κράτησης και αστυνομικά κρατητήρια, η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο και παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου.


«Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει προβληματική και οι συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων και εξαιρετικά ευάλωτων περιπτώσεων, είναι εξαιρετικά κακές και συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση (όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), καθίστανται δε ακόμα πιο ανυπόφορες εξαιτίας της απαράδεκτης πρακτικής της πολύμηνης κράτησης, η οποία υπερβαίνει πλέον το νόμιμο επιτρεπτό όριο των 18 μηνών» αναφέρει η έκθεση που παρουσίασε η Καμπάνια.

Η Καμπάνια καταγγέλλει «απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, υπερπληθυσμό, υποσιτισμό των κρατουμένων ακόμα και των ανηλίκων και των βαριά αρρώστων».

Η Ελένη Κουτσουράκη, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως υπήρχαν κρατούμενοι που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι, άλλοι που χαρακτηρίζονταν ως «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη», χωρίς όμως να εξηγούνται οι λόγοι.

Τα μέλη της Καμπάνιας πρότειναν, ανάμεσα σε άλλα, την άμεση σύσταση και των υπολοίπων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου, που προβλέπει το άρθρο 1 του Ν 3907/2011 και τη τοποθέτησή τους εκτός χώρου κράτησης. 

Ζήτησαν να μην υποβάλουν οι αρχές κανέναν σε κράτηση πέραν του νόμιμου 18μηνου, πράγμα, που όπως δήλωσαν, είναι πολύ συχνό στα μέρη, που επισκέφθηκαν. 

Ζήτησαν, επίσης, να διασφαλιστεί η δωρεάν νομική συνδρομή σε όλους τους κρατούμενους και οι συνθήκες κράτησης να μην παραβιάζουν το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, ιδιαίτερα στις συστάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο αποτελείται από τις οργανώσεις: ΑΙΤΗΜΑ, ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.   IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: