Τετάρτη, Οκτωβρίου 22, 2014

ΣΕ... 100 ΔΟΣΕΙΣ Η ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Εκτεθειμένη ως προς την εξαγγελία της, η κυβέρνηση αναζητεί το «σωσίβιο» των 100 δόσεων (οφειλές σε τράπεζες, Ταμεία και Εφορία) την ώρα που παρατηρεί τους απλήρωτους φόρους του Μνημονίου να «καλπάζουν» προς τα 100 δισ. ευρώ. Νέα συνάντηση σήμερα Σαμαρά-Βενιζέλου


Την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ, η τρόικα όχι μόνο δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά απειλεί κιόλας ότι δεν θα αποδεσμεύσει τη  δόση των 7,1 δισ. ευρώ αν το Μαξίμου προχωρήσει μονομερώς στη δέσμευση του πρωθυπουργού. Η εμπλοκή της ρύθμισης των οφειλών σε ταμεία και ασφαλιστικά ταμεία από 72 ως 100 δόσεις επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία με την τρόικα την Δευτέρα. Τις επόμενες μέρες και ώρες ως τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής θα υπάρξει ανταλλαγή email και θα γίνουν τηλεδιασκέψεις με την τριμερή με στόχο να βρεθεί λύση.

Χθες, Τρίτη, υπήρξε νέα εμπλοκή στο θέμα προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά που σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε εσπευσμένα σε σύσκεψη τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους δανειστές.

Οπως έχει ήδη διαμηνύσει η τρόικα, οι όροι για την υπαγωγή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι αυστηρότεροι έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές φορολογουμένων από τη μία ρύθμιση στην άλλη με βάση την ελκυστικότερη γι' αυτούς λύση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα παραμένουν οι 72 και 100 δόσεις, όμως μπαίνει «κόφτης» για όσους χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ. Δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επιπλέον, θα δοθεί κίνητρο έξτρα έκπτωσης 10%-20% σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να μην την εγκαταλείψουν για περισσότερες δόσεις. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των διαδικασιών αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις έτερες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Δηλαδή, σύμφωνα με την τρόικα, οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει πάση θυσία να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

.

Νέο τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου το απόγευμα της Τετάρτης

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με την ατζέντα γεμάτη από τις εκκρεμότητες της οικονομίας, τα εμφανή προβλήματα κυβερνητικής αρρυθμίας, αλλά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους επιμένουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, ωστόσο ο χθεσινός εκνευρισμός του πρωθυπουργού ενισχύει τα σενάρια για «στοχευμένες αλλαγές» σε τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός, παρά την πρόσφατη άτακτη υποχώρηση από τα περί «εξόδου από το Μνημόνιο», εξέφρασε ξανά τη βεβαιότητα ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και διαμήνυσε πως δεν επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει. «Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στην μετά μνημόνιο εποχή» είπε ο Α. Σαμαράς, ενώ υπογράμμισε ότι τα δυόμισι τελευταία χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν, όπως ανέφερε, περισσότερα αρκεί «να μην πέσουμε ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα».

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική

  

ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: