Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 17, 2014

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ SECURITY ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ... ΑΣΥΛΟ

Άμα τη εμφανίσει του ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, εφάρμοσε το μέτρο που ζητούσε από τότε που ήταν Πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής ακόμα: Να μπουν ιδιωτικές εταιρίες security στις σχολές ούτως ώστε να ελέγχουν "ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν".

Για την ακρίβεια, ο κ. Φορτσάκης είχε και τότε ζητήσει εκτός από τις ιδιωτικές εταιρίες να εδραιωθεί ένα άνευ προηγουμένου face control, κατά το οποίο στην είσοδο της ΝΟΠΕ θα ζητούνταν οι φοιτητικές ταυτότητες των σπουδαστών ώστε να γίνει -ούτε λίγο,ούτε πολύ- εξακρίβωση στοιχείων από αυτό που ο νέος Πρύτανης του ΕΚΠΑ αποκαλεί "Πανεπιστημιακή Αστυνομία".


Στις 3 Σεπτεμβρίου ο κ. Φορτσάκης δηλώνει πως "Ο καταλληλότερος για να διαφυλάξει τον χώρο είναι ασφαλώς η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, δηλαδή εκείνοι στους οποίους αναθέτει το Πανεπιστήμιο τη φύλαξή του" και συμπλήρωσε "Ο νόμος προβλέπει ότι η φύλαξη ανατίθεται μόνο σε εξωτερικές εταιρείες. Δεν επιτρέπει την πρόσληψη υπαλλήλων. Οι τελευταίοι υπάλληλοι απολύθηκαν. Ακόμα και αν υπάρχει “υπόνοια” τέλεσης εγκληματικών πράξεων, εξυπακούεται ότι θα παρεμβαίνει η Αστυνομία, αφού το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει δική του"


Κοιτάζοντας πίσω ξαναθυμόμαστε πως το 2011 η τότε υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, προανήγγειλε την ανάγκη για «ιδιωτική αστυνοµία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια». Με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου, το πανεπιστημιακό άσυλο την ίδια χρονιά καταργείται και ο πρύτανης είναι "υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύματος".

Έτσι, ήδη στα μέσα Σεπτεμβρίου σε πολλές σχολές του ΕΚΠΑ έχουν ήδη τοποθετηθεί υπάλληλοι ιδιωτικών εταιριών φύλαξης. Φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ανέφεραν πως σε ότι αφορά της σχολή τους αυτό συμβαίνει εδώ και περίπου μία εβδομάδα!  

Ικανοποιώντας τα αιτήματα της ΟΝΝΕΔ (;)

Τον Απρίλη του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ζήτησε μετ' επιτάσεως τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επικαλούμενος "περιστατικά βίας εντός του Πανεπιστημίου". Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί πως η ΟΝΝΕΔ, ακολουθώντας την σκληρή κομματική γραμμή Σαμαρά, ήδη από το 2011 είχε διατυπώσει τις απόψεις της ("νέα πρόταση Παιδείας") για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η "Παιδεία 2020", λοιπόν, που έφερε στα πανεπιστήμια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ο πρόλογος όσων εφαρμόστηκαν στα ιδρύματα έκτοτε: κατάργηση ασύλου, αστυνομική επέμβαση με απλή καταγγελία, ιδιωτική φύλαξη. Ο δε προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Φορτσάκης μοιάζει να είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει ακριβώς την ίδια γραμμή.

Ψάχνοντας τον στόχο

Μοιάζει με καλοκουρδισμένη μηχανή: Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν εδώ και χρόνια πως από τον Δεκέμβρη του '08 κι έπειτα γίνεται συστηματική προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο χώρος του πανεπιστημίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την κατάργηση του ασύλου. Με αφορμή τις πιάτσες ναρκωτικών που ξεφύτρωσαν έξω από τις σχολές του κέντρου των Αθηνών, αλλά και το κυνηγητό των παράνομων μικροπωλητών, η αστυνομική παρουσία γύρω από τα ιδρύματα έγινε καθημερινότητα.  Η ΝΟΠΕ συνέχισε ένα βήμα παραπέρα, κρατώντας το κτίριο κλειστό τις ημέρες των κινητοποιήσεων, για να μη μεταφερθούν συνελεύσεις συνδικαλιστικών φορέων και συλλογικοτήτων στα αμφιθέατρά της.

Τα φοιτητικά σχήματα αντιδρούν και τονίζουν πως η εκ προμελέτης υποβάθμιση του πανεπιστημιακού χώρου είχε από την αρχή μοναδικό στόχο να "χτυπήσει" τα κινήματα και τους μη προνομιούχους που έβρισκαν καταφύγιο εντός του ασύλου. Και φυσικά, οι ιδιωτικές εταιρίες κοστίζουν και μάλιστα αρκετά, την ίδια στιγμή που το πανεπιστήμιο δυσκολεύεται να παρέχει σίτιση και στέγαση στους φοιτητές του.

Ιστορίες με αγρίους

Απαντώντας στο επιχείρημα (διαχρονικός θιασώτης του η ΟΝΝΕΔ) περί υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου από εξωπανεπιστημιακούς που το καταστρέφουν, θυμόμαστε ξανά ιστορίες βίας με πρωταγωνιστές τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι όλες εκείνες οι φορές που άγνωστοι στο σώμα των φοιτητικών συνελεύσεων παρευρισκόμενοι απειλούσαν φοιτητές (ή και ψήφιζαν) ώστε να καταμετρηθεί ψηλότερα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Είναι οι φοιτητικές εκλογές βίας και νοθείες, με ανοιγμένα κεφάλια (παραδοσιακό "αστείο" στους φοιτητικούς κόλπους πως περιμένουν τις εκλογές για να δουν από κοντά πώς μοιάζουν οι μπράβοι).  Είναι, φυσικά, το παραδοσιακό ξύλο μεταξύ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που συχνά οδηγούσε τους μεν και τους δε στο νοσοκομείο. Είναι όλα τα σπασμένα έδρανα, οι τραμπουκισμοί και οι απειλές, τα καπνογόνα σε κλειστά αμφιθέατρα και οι άγριες σεξιστικές επιθέσεις.


Από την πλευρά τους, διάφορα φοιτητικά σχήματα έχουν οργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας, μέχρι στιγμής αναποτελεσματικά. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, εν μέσω εξεταστικής το πεδίο παρέμβασής τους είναι περιορισμένο και δίνουν ραντεβού για τον Οκτώβρη στις Γενικές Συνελεύσεις.

Όλγα Στέφου
left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: