Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΠΑΡΕΛΥΣΕ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ έχουν μπλοκάρει οι διαδηλωτές που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο, με την αστυνομία να μην έχει καταφέρει -παρά τη χρήση δακρυγόνων- να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. 

Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί και έχουν παραλύσει ακόμη και τις μεταφορές στην πόλη, ενώ έχουν προκαλέσει και ανησυχητικές για το Πεκίνο εκδηλώσεις «αλληλεγγύης» στην Ταϊβάν.


To μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική), οι αρχές απέσυραν τα ΜΑΤ από την πρώτη γραμμή, αφού τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν ειρηνικά.  

Η κινεζική ηγεσία καθόρισε το καλοκαίρι πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου. 

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία.

Το Σαββατοκύριακο, οι αντιδράσεις που είχαν κλιμακωθεί ξανά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τους φοιτητές να πρωτοστατούν, είχαν φέρει τέτοια ένταση στην πόλη που ο Διοικητής του Χονγκ Κονγκ χρειάστηκε να φτάσει στο σημείο να διαψεύσει φήμες πως επρόκειτο δήθεν να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

Τη Δευτέρα, εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν παραλύσει, με τα λεωφορεία να μην εκτελούν δρομολόγια και τις εξόδους σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου να έχουν αποκλειστεί.

Η Ταϊβάν «παρακολουθεί» τις εξελίξεις

Η αντίδραση του Πεκίνου, η αποφασιστικότητα του οποίου να προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο εκλογικό πλαίσιο για το Χονγκ Κονγκ δεν έχει καμφθεί από τις διαμαρτυρίες, θεωρείται ότι θα εξαρτηθεί τόσο από την έκταση που θα πάρουν οι εξελίξεις και το εύρος των επιπτώσεών τους όσο και από τις επιλογές της κινεζικής ηγεσίας και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για το εάν θα διατηρήσει την σκληρή γραμμή απέναντι σε «πολιτικές απειλές». 

Ενδεικτικό είναι ότι η Ταϊβάν ήταν η πρώτη που έσπευσε να δείξει την «αλληλεγγύη» της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κόνγκ. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Με Γινγκ-Τζέου, σημείωσε με νόημα σε συνέντευξή του ότι «ο λαός της Ταϊβάν παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. 

Επανέλαβε δε την αντίθεση του Ταϊπέι στο «ένα κράτος, δύο συστήματα» της κυριαρχίας του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ.

Στην Ταϊπέι, στα κεντρικά του Γραφείου Οικονομίας Εμπορίου και Πολιτισμού του Χονγκ Κονγκ, της σημαντικότερης αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, διαδηλωτές αλληλέγγυοι στις διαμαρτυρίες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ. Από τη διαμαρτυρία, η οποία έφτασε στο εσωτερικό του κτιρίου, δεν έλειψε η ένταση με την αστυνομία. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: