Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις αναδεικνύονται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με το υπουργείο Εργασίας να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμά του θα τιναχθεί το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και θα μπουν σε κίνδυνο όλες οι συντάξεις.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας, του ΔΝΤ και σε μελέτη του ΚΕΠΕ που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και ισοπέδωση του συστήματος προς τα κάτω και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του υπευθύνου του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων και ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως μολονότι κατ' επανάληψη η κυβέρνηση τον έχει καλέσει να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται και ακολουθεί τακτική μικροκομματικής υπεκφυγής. Ο υπουργός χαρακτήρισε τραγικό το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Στρατούλη, λέγοντας ότι αποπνέει και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα, προθέσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν θα βάλουν σε κίνδυνο τις συντάξεις όλων και θα τινάξουν στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα.

«Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας, δηλαδή δεν θα κάνουμε ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς. Δεν θα βάλουμε καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Όμως, δεν θα μας εμποδίσετε να πάμε τη χώρα προς το καλύτερο» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι στο σύστημα υπάρχει απόλυτη ταμειακή ισορροπία.

«Αυτό που εσείς λέτε για τις επικουρικές συντάξεις και για τα εφάπαξ, υπονοώντας ότι θα ξαναγυρίσετε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εκεί που βρισκόταν πριν δεκαετίες, όταν δηλαδή με υπεύθυνες δηλώσεις δίναμε συντάξεις, όταν δεν ξέραμε ποιοι είναι οι συνταξιούχοι και όταν στο επικουρικό ταμείο υπήρχαν χιλιάδες βεβαιώσεις σε τσουβάλια, θα κατακερματίσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που σήμερα έχει νοικοκυρευτεί και έχει αυξήσει τα έσοδα του.

» Θα ξανααυξήσετε το εφάπαξ σε αυτά τα τραγικά επίπεδα που δεν αντιστοιχούσαν στις εισφορές που είχαν δοθεί, όλα αυτά θα τα κάνετε εσείς. Δηλαδή, ουσιαστικά οδηγείτε στο γκρεμό το ασφαλιστικό σύστημα» κατήγγειλε ο κ. Βρούτσης και επέμεινε ότι ο συντελεστής βιωσιμότητας που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση είναι συντελεστής που νοικοκυρεύει το σύστημα και διασφαλίζει ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στις φήμες των τελευταίων μηνών περί πιέσεων από την τρόικα για νέες περικοπές στους μισθούς.

Όπως είπε, στην ίδια λογική κινείται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ζητάει και άλλες ανατροπές στην κατεύθυνση των μειώσεων στο ασφαλιστικό. «Θα συμφωνήσετε με αυτές τις θρασύτατες απαιτήσεις κύριε υπουργέ;» απευθύνθηκε στον κ. Βρούτση ο βουλευτής και τον κάλεσε να απαντήσει και για τις διαρροές μέρους της μελέτης του ΚΕΠΕ για την ενοποίηση των ταμείων, ισοπέδωση των συντάξεων προς τα κάτω και αύξηση του ορίου ηλικίας με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των εργαζόμενων μητέρων, των ατόμων με αναπηρία και των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίσης ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει αν θα επιμείνει στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και αν υπάρχει μελέτη του ΟΟΣΑ για τα προνοιακά επιδόματα.

«Ακολουθείτε δρόμο εκθεμελίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει εφόσον είναι στην κυβέρνηση τους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα ενισχύσει τα οικονομικά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και θα αποκαταστήσει τις απώλειες των συντάξεων ξεκινώντας από όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ και ξεκινώντας με τη 13η σύνταξη σε πρώτη φάση» είπε ο κ. Στρατούλης.

«Η πρόταση ότι θα επαναφέρετε το ασφαλιστικό σύστημα στο ύψος των παροχών που δινόταν πριν τις προσαρμογές που έγιναν, είναι κάτι καινούργιο. Άλλα 5 ή 6 δισ. επιπλέον σε αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα. Πέστε μου πού είναι αυτά τα λεφτά, να τις επαναφέρω εγώ τις συντάξεις αύριο το πρωί. Πέστε μου τώρα κύριε Στρατούλη, τα νέα 5 δισ. ευρώ που ρίξατε στο τραπέζι πού θα τα βρω. Σταματήστε με την ελπίδα των Ελλήνων!» απάντησε ο υπουργός. in.gr 

   ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: