Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΕ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

O Χ. Μ. Μπαρόζο και μπλόκαρε, λίγο πριν τελειώσει η θητεία του στην προεδρία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, μια εσωτερική ανακοίνωση που πρότεινε ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση των  τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια. . Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Bart Staes, το θάψιμο, από τον Μπαρόζο, της εσωτερικής πρότασης με τίτλο «Οικοδόμηση ενός βιώσιμηου Ευρωπαϊκού Συστήματος Τροφίμων» αποτελεί «έναν κυνική πόλεμο στην κοινή λογική», από την πλευρά της Κομισιόν.


Τα παραπάνω αποκαλύπτει  το  neweurope τονίζοντας ότι η πρόταση προέβλεπε ως στόχο ότι  όλα τα κράτη μέλη θα έπρεπε να θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές έτσι ώστε να μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2025 η ποσότητα των τροφίμων που πετάγεται στα σκουπίδια. Όμως, ο Μπαρόζο φαίνεται να προτίμησε την... διατήρηση καλών σχέσεων με το λόμπι των εταιρειών τροφίμων.

Τα στοιχεία που κινητοποίησαν ευρωβουλευτές αλλά και κατώτερα στελέχη της Κομισιόν προέκυψαν από έρευνα της ίδιας της Επιτροπής που αποκάλυπτε ότι κάθε χρόνο κάθε ευρωπαίος πολίτης πετάει στα σκουπίδια 180 κιλά τρόφιμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στις χωματερές οδεύει το 1/3 της τροφής που παράγεται στην Ευρώπη πάνω από  90 εκατομμύρια τόνοι.

Ενώ λοιπόν το σχέδιο δράσης βρισκόταν στη διαδικασία κατάρτισης με στόχο να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων, ο Μπαρόζο έδωσε εντολή τον Μάιο λίγο πριν τις ευρωεκλογές στον Επίτροπο Περιβάλλοντος να «θάψει» την πρόταση.

Η πρόταση προέβλεπε ως στότχο ότι  όλα τα κράτη μέλη θα έπρεπε να θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές έτσι ώστε να μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2025 η ποσότητα των τροφίμων που πετάγεται στα σκουπίδια.

Τα στελέχη της Επιτροπής δεν παραδέχονται βέβαια ότι η πρόταση μπήκε στο συρτάρι και υποστηρίζουν ότι απλώς ο Μπαρόζο θεώρησε πολύ σοβαρό το θέμα για να δεσμεύσει τη νέα Επιτροπή.

left.gr



  ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: