Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τουλάχιστον δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από πυρά πυροβολικού στην ανατολική Ουκρανία, με την κυβέρνηση στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πυρά που εξαπέλυσαν οι αυτονομιστές στο Νούζνια Κρούνκα, μια πόλη ανατολικά του Ντόνετσκ, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός με ανάρτησή του στην σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Οι πληροφορίες του στρατού δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο του Ντόνετσκ, ανέφερε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού.


Η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία Ντόνετσκ» και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας από το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Στο μεταξύ, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ρωσία ανακοίνωσαν πως ελπίζουν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη και προβλέπει τη χορήγηση στους αυτονομιστές ευρείας αυτονομίας, θα ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν τώρα από τη Ρωσία και τους αυτονομιστές να «ανταποδώσουν σύντομα» εφαρμόζοντας τα εκκρεμή 12 σημεία της συμφωνίας του Μινσκ, μεταξύ των οποίων είναι η απόσυρση των παράνομων ένοπλων ομάδων και ο «εφαρμόσιμος έλεγχος» των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο νόμος παρέχει τη βάση για μια «ουσιαστική συνταγματική διαδικασία» στην Ουκρανία αλλά και για την εθνική συμφιλίωση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης ή αλλαγής του νομικού πλαισίου θα προκαλέσει επέκταση των συγκρούσεων.

Ο νόμος δίνει στους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές προσωρινή αυτοδιοίκηση, προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας και τους δίνει δικαίωμα να διατηρούν τη δική τους πολιτοφυλακή για την τήρηση του νόμου και της τάξης. 

Περίπου 300 υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας διαδήλωσαν και απαίτησαν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να ασκήσει βέτο στο νόμο, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσει η αιματοχυσία.

Το νομοσχέδιο αυτό προωθείται δέκα ημέρες μετά τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου η κυβέρνηση και οι αυτονομιστές συμφώνησαν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ειδικό πολιτικό καθεστώς για τα εδάφη υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι αυτονομιστές ανέφεραν σήμερα ότι θα συνεχίσουν το διάλογο με την κυβέρνηση του Κιέβου σημειώνοντας ότι η μορφή και ο χρόνος του νέου γύρου συνομιλιών θα καθοριστεί αργότερα, όπως είπε στο Interfax ο Αντρέι Πουργκίν, ένας εκ των ηγετών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια τρίτη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για να παραδοθεί βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αναμένεται να φθάσει στην περιοχή αυτή έως τα τέλη της εβδομάδας.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ





 ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: