Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας "γκρεμίστηκε" το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν επί ευρωπαϊκού εδάφους, πραγματοποιήθηκε από εθνικιστές στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το "γκρέμισμα" του αγάλματος του ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης, ως ενέργεια είχε σκοπό να στείλει μήνυμα στην Μόσχα και στην επιρροή που εκείνη ασκεί στην Ουκρανία.


 Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, εργάτες που είχαν αναρριχηθεί στο άγαλμα έκοψαν τα πόδια του αγάλματος του Λένιν, ύψους 8,50 μέτρων, με αλυσοπρίονα, και ταυτόχρονα το τραβούσαν με ένα καλώδιο. Την πτώση του αγάλματος παρακολούθησε κόσμος που επευφημούσε με ενθουσιασμό.

Η πτώση του αγάλματος υπήρξε το αποκορύφωμα μιας διαδήλωσης όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες άνθρωποι χθες το απόγευμα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων υπερεθνικιστές που ανήκαν σε σύλλογο τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Μετά την αποπομπή τον περασμένο Φεβρουάριο του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η τύχη του αγάλματος είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαφωνιών σε αυτήν την πόλη των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως η πλειονότητα των κατοίκων πρόσκειται στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αν και κυριαρχούν οι Ρωσόφωνοι.

Οι τοπικές αρχές, που υποστήριζαν ότι φοβούνταν ότι πέφτοντας το άγαλμα θα διαπερνούσε το οδόστρωμα και θα προκαλούσε ζημίες στις σήραγγες του μετρό, είχαν υποσχεθεί να το αποκαθηλώσουν τηρώντας τους κανόνες για την διατήρηση έργων τέχνης, αλλά οι διαδηλωτές προτίμησαν να το κάνουν οι ίδιοι, χωρίς να περιμένουν.

Μία επίσημη έρευνα για βανδαλισμό ξεκίνησε και αμέσως ο φάκελος έκλεισε από το υπουργείο Εσωτερικών που ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Ο Λένιν; Ας πέσει. Αφού κανείς δεν τραυματίστηκε. Από τη στιγμή που αυτό το απομεινάρι του κομμουνιστικού ειδώλου δεν αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στο Facebook.
Αυγή 

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: