Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014

«ΦΡΕΝΟ» 5 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφυγή της κυβέρνησης κατά του νόμου της καταλανικής Βουλής με τον οποίο προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 9 Νοεμβρίου. 

Η εφαρμογή του νόμου, άρα και το στήσιμο της κάλπης, αναστέλλεται για περίοδο έως 5 μήνες. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η περαιτέρω τύχη του.


Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε κάτι περισσότερο από μία ώρα, οι 12 δικαστές εξήγησαν ότι η απόφαση ελήφθη τόσο άμεσα, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επίγνωση των συνταγματικών και πολιτικών ζητημάτων που τέθηκαν για την ισπανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαίτερα την καταλανική».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την απόφαση του προέδρου της Καταλονίας, λέγοντας ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι «δημαγωγική» και «αντιδημοκρατική».

Στο κλείσιμο, πάντως, της συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, άφησε ένα παράθυρο συνεννόησης: 

«Πιστεύω ότι ακόμα έχουμε χρόνο να διορθώσουμε την πορεία, να υπερβούμε μια στείρα αντιπαράθεση, να αναζητήσουμε τον γόνιμο διάλογο, σύμφωνα πάντα με τη νομιμότητα σε μια δημοκρατία σοβαρή σαν την δική μας.

» Είμαι ανοικτός σε κάθε πρωτοβουλία, αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας.»

Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση, ο Ραχόι απάντησε: «Το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να μιλήσουμε και για μεταρρύθμιση.» 

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο Καταλανός ηγέτης, Αρτούρ Μας, θα προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, ελπίζοντας ότι μια εκλογική νίκη θα δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση της ανεξαρτησίας.   

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: