Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 18, 2014

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1.500 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΤΩΝ FEMEN ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΤΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει

Η Ιάνα Γντάνοβα, ακτιβίστρια της ομάδας Femen που κατέστρεψε το κέρινο ομοίωμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μουσείο Grevin στο Παρίσι, μαχαιρώνοντάς το και φωνάζοντας «Πούτιν δικτάτορα», κλήθηκε να πληρώσει 1.500 ευρώ πρόστιμο για καταστροφή ξένης περιουσίας.



Το περιστατικό συνέβη στις 5 Ιουνίου. Η Ιάνα Γντάνοβα μπήκε στο μουσείο πληρώνοντας εισιτήριο και όταν έφτασε στην αίθουσα των ηγετών γδύθηκε και μαχαίρωσε πολλές φορές το ομοίωμα του Πούτιν με αποτέλεσμα να το καταστρέψει. Στο στήθος της έγραφε «Kill Putin», ενώ η ίδια κατά τη διάρκεια της πράξης της φώναζε «Πούτιν Δικτάτορα».

Το Μουσείο είχε καταθέσει μήνυση κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για «βίαιη σκηνή σε μέρος που δέχεται κοινό». Το Μουσείο διεκδίκησε 10.000 ευρώ πρόστιμο, 3.004 ευρώ για την επιδιόρθωση του κέρινου ομοιώματος και 8.283 ευρώ για την τοποθέτηση ανιχνευτή μετάλλων στο κτίριο μετά το περιστατικό. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως «η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει και αναρχία» και πως «με την πράξη της η ακτιβίστρια υπονόμευσε μεταξύ άλλων και τη εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας». Το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν τελικά 1.500 ευρώ. 

Η Ιάνα Γντάνοβα, που κατάγεται από την Ανατολική  Ουκρανία, δήλωσε: «Η οικογένειά μου είναι σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η πράξη μου ήταν πολιτική». Η ακτιβίστρια εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή της που στην πρωτεύουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Παρίσι, υπάρχει ομοίωμα ενός δικτάτορα που απειλή τη διεθνή ειρήνη και μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

 tvxs.gr  



 ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: