Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ - ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ 12 ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

Αναστολή φαίνεται ότι παίρνει η μετεγκατάσταση των ρομά της περιοχής του Νομισματοκοπείου στο όρος Πατέρα, όπως προέκυψε από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Στην πολύωρη σύσκεψη υπήρξε τελικά συμφωνία στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, παρουσία του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σ. Ρούσσου και του προέδρου του καταυλισμού των ρομά Στ. Καλαμιώτη να κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.


Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι ρομά.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της Πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.
Συνολικά στον καταυλισμό υπάρχουν 67 κτίσματα.

Πρόθεση των υπηρεσιών είναι να κατεδαφισθούν 12 από τα 67 κτίσματα. Στο επόμενο στάδιο, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των ρομά, θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα. 

Οι ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η απομάκρυνση των ρομά από το χώρο που αυθαίρετα έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια είναι μια νόμιμη πράξη εφόσον δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μετεγκατάστασή τους».

Η ανακοίνωση των τομέων τοπικής αυτοδιοίκησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτει:
«Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί. Διαφαίνεται ότι ο χώρος που προορίζεται για την διαμονή τους δεν καλύπτει τις ανάγκες των Ρομά για ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των ρομά σε κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες καθώς και των παιδιών σε εκπαιδευτικές μονάδες».

«Έστω και την ύστατη ώρα τα αρμόδια όργανα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να δώσουν βιώσιμη λύση με ρεαλισμό και σεβασμό στα δικαιώματα των ρομά, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων και ιδιοκτητών γης της περιοχής» καταλήγει η ανακοίνωση.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: