Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ-ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!!!

ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Οσοι πέτυχαν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με βάση τους μνημονιακούς νόμους, μπορούν πλέον να καταθέσουν αίτηση στο ΙΚΑ για διαγραφή των χρεών λόγω της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Βέβαια, όλα αυτά αφορούν αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από τις 28 Ιουλίου 2011. Πρόκειται για τα οικοδομικά ένσημα που συνόδευαν τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και με ρητή πρόβλεψη του νόμου θα πρέπει να τύχουν διαγραφής, με δεδομένο ότι έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων προβλέφθηκε με τον νόμο 4014/2011 (άρθρο 24), ενώ με βάση τον νόμο 4178/2013 ορίστηκε η διαγραφή χρεών για οικοδομικά ένσημα σε αγνώστου ταυτότητας οικοδόμους. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 8 του άρθρου 24 του νόμου 4178 ορίζει «Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης προ τις 28/7/2011, που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή εξαιρέθηκαν της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του ν. 4014/2011 (Α’ 209), δεν οφείλονται αναδρομικά [βεβαιωμένες] ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κ.λπ.) και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά ανταποδοτικά τέλη. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται».

Παρ’ όλη όμως τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, το ΙΚΑ δεν άνοιγε τη σχετική διαδικασία διαγραφής των χρεών για όσους πολίτες νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές, περιμένοντας την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η απάντηση δόθηκε 11,5 μήνες μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου και έτσι, με εγκύκλιό του, το ΙΚΑ ενημέρωσε τις υπηρεσίες του ότι πλέον τίθεται σε ισχύ η διαδικασία διαγραφής των χρεών. Ετσι, για τις περιπτώσεις που προσκομίζονται στοιχεία εξόφλησης του ειδικού προστίμου της Πολεοδομίας και στοιχεία για την οριστική υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011 ή του άρθρου 24 του νόμου 4178/2013, εφόσον παραμένει ανεξόφλητο ποσό πράξης επιβολής προστίμου για μη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να εκδίδεται απόφαση διευθυντού περί διαγραφής ανεξόφλητου ποσού και να αποστέλλεται στις ταμειακές υπηρεσίες κατάσταση διαγραφών, αφού βεβαίως από την καρτέλα οφειλέτη προσδιοριστεί το ακριβές υπόλοιπο ποσό των κυρίων εισφορών που δεν έχουν πληρωθεί.

Τα δικαιολογητικά

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή απαιτείται να προσκομιστούν:

●Αίτηση ενδιαφερόμενου.
● Στοιχεία υπαγωγής στους προαναφερόμενους νόμους.
● Να έχουν τεθεί σε αναστολή βεβαιωμένες και ανεξόφλητες εισφορές υπέρ αγνώστων.
● Να έχει συνταχθεί έκθεση αρμοδίου υπαλλήλου, από την οποία να προκύπτει ότι οι βεβαιωμένες οφειλές αφορούν το ίδιο έργο.
● Να υπάρχουν στοιχεία οριστικής εξόφλησης του ειδικού προστίμου της Πολεοδομίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο οποίο κατατίθεται η αίτηση εκδίδει απόφαση για διαγραφή των ανεξόφλητων ποσών.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η ταλαιπωρία του πολίτη δεν σταματά εδώ, καθώς, με βάση τις οδηγίες της διοίκησης του ΙΚΑ με την προσκόμιση της άδειας νομιμοποίησης ή την αποστολή αυτής από την Πολεοδομία και εφόσον είχαν καταλογιστεί σε βάρος των εργοδοτών εισφορές υπέρ αγνώστων και παραμένει ανεξόφλητο ποσό από συγκεκριμένη πράξη επιβολής προστίμου που έχει τεθεί σε αναστολή, αποστέλλεται στις ταμειακές υπηρεσίες κατάσταση διαγραφών, αφού βεβαίως από την καρτέλα οφειλέτη προσδιοριστεί το ακριβές υπόλοιπο ποσό κυρίων εισφορών και εκδοθεί η απόφαση του διευθυντή. Στο σημείο αυτό ξεκινά η δεύτερη φάση της ταλαιπωρίας, αφού για τη διαδικασία αυτή απαιτείται να υπάρχει:

● Αίτηση ενδιαφερόμενου.
● Να έχουν τεθεί σε αναστολή βεβαιωμένες και ανεξόφλητες εισφορές υπέρ αγνώστων.
● Να έχει συνταχθεί έκθεση αρμοδίου υπαλλήλου, από την οποία να προκύπτει ότι οι βεβαιωμένες οφειλές αφορούν το ίδιο και αυτό έργο.
● Να υπάρχουν στοιχεία οριστικής εξόφλησης του ειδικού παράβολου της πολεοδομίας και να έχει εκδοθεί άδεια από αυτήν.
●Να εκδοθεί απόφαση διευθυντή για διαγραφή ανεξόφλητων ποσών

Πάντως, η διοίκηση του ΙΚΑ προβαίνει σε δύο καίριας σημασίας επισημάνσεις:

● Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαγραφή εισφορών που είχαν καταλογιστεί και έχουν εξοφληθεί, ούτε περίπτωση επιστροφής εισφορών σε εργοδότη από την αιτία αυτή.
● Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπέρβαση οικοδομικών αδειών, οι οποίες τακτοποιούνται με τον νέο νόμο, τα κατ’ ελάχιστον απαιτούμενα ημερομίσθια, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την άδεια οικοδομής, εξακολουθούν να απαιτούνται.  . http://www.efsyn.gr/ 

 ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: