Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ AKP: ΔΩΣΤΕ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να δώσουν μάχη για να εξασφαλιστεί μία ακόμη πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 2015, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που θα «ανάψει φως» σε προεδρικό σύστημα.


«Είχα πει από πριν ότι οι προεδρικές εκλογές θα ήταν το όπλο του αφέτη για τις [βουλευτικές] εκλογές του 2015» σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς στελέχη του AKP, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε τουλάχιστον μία πλειοψηφία που θα μας επιτρέψει να θεσπίσουμε το νέο Σύνταγμα. Δεν πιστεύω ότι θα συμβιβαστείτε ως προς αυτό» ανέφερε.

Ο ίδιος πρόβαλε έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τα ατομικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία τα 12 τελευταία χρόνια, ενόσω ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, ενώ απέρριψε όλες τις επικρίσεις περί αυταρχικότητας.

Αμέσως μετά την προεδρική νίκη με ποσοστό 51,8% των ψήφων είχε υποσχεθεί να εργαστεί για την «κοινωνική συμφιλίωση» στη χώρα.

«Κάναμε ιστορικές μεταρρυθμίσεις ώστε όλοι οι πολίτες [...] να μπορούν, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία παρενόχληση, να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, την ταυτότητά τους, τις αξίες τους, τον πολιτισμό τους και την θρησκευτική τους πίστη» είπε.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις σε βάρος του περί εκτροπής στον αυταρχισμό, ο Ερντογάν μίλησε περί «μαύρης προπαγάνδας» και επανέλαβε ότι αφού ορκιστεί, την 28η Αυγούστου, θα γίνει «ο πρόεδρος και των 77 εκατομμυρίων Τούρκων, χωρίς διάκριση». . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: