Πέμπτη, Αυγούστου 14, 2014

ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΗΣ ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ 18ΧΡΟΝΟ

Δεν κράτησε και τα ξημερώματα προς Πέμπτη το διάλειμμα ηρεμίας της προηγούμενης νύχτας στο Φέργκιουσον του Μιζούρι: Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν μετά την συγκέντρωση για το θάνατο του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από πυρά αστυνομικού, με το κέντρο της κοινότητας να πνίγεται στα δακρυγόνα. 


Αγανάκτηση έχει προκαλέσει η «επιλεκτική» ενημέρωση από τις αρχές, που ακόμη δεν έχουν κατονομάσει τον αστυνομικό που πυροβόλησε αλλά ανακοίνωσαν πως είχε χτυπηθεί στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Οι εικόνες από το κέντρο της κοινότητας τη νύχτα ήταν τέτοιες που δεν έχουν συνηθίσει οι ΗΠΑ: Περίπου 350 διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters, ενεπλάκησαν τη νύχτα σε συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, ρίχνοντας μολότοφ και πέτρες ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Κάθε απόγευμα από την Κυριακή, οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώνονται ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη σε μία υπόθεση της οποίας κεντρικά σημεία παραμένουν θολά. 

Μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε ενώ είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά -η χειρονομία αυτή έχει γίνει και το «σήμα κατατεθέν» στις διαδηλώσεις- αλλά η φειδωλή πληροφόρηση από την αστυνομία αφήνει να εννοηθεί ότι είχε προηγηθεί συμπλοκή με τον αστυνομικό.

Η υπόθεση έχει δυναμιτίσει το κλίμα σε μία κοινότητα που κατοικείται κυρίως από χαμηλού εισοδήματος αφροαμερικανούς, οι οποίοι συχνά κατηγορούν τους αστυνομικούς (στη μεγάλη πλειονότητά τους μάλιστα, παρά τη πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, λευκοί) για ρατσιστική συμπεριφορά. 

Το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, καθώς η αστυνομία επικαλείται σοβαρές ανησυχίες για αντεκδίκηση. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Τόμας Τζάκσον ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αστυνομικός που ενεπλάκη είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του περιστατικού, λέγοντας πως είχε μώλωπες στο πρόσωπό του.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: