Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ C4I

Ο αντεισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος, "δείχνει" προς την κατεύθυνση τριών πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στους οποίους αποδίδει ακόμα και ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της προμήθειας του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.
Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός διαφωνεί με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, εννέα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας και ζητά από την ανακρίτρια της υπόθεσης Siemens, Μαρία Νικολακέα να συνεχίσει την ανάκριση καλώντας σε συμπληρωματικές απολογίες για:


*το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία τους Διονυση Δενδρινό, πρώην στέλεχος της Siemens και Γκραντ Κλαρκ, αντιπρόεδρο της εταιρείας SAIC  καθώς και ένα ακόμα Αμερικανό, στέλεχος της ίδιας εταιρείας.

*συνδρομή στο αδίκημα της απιστίας, τους αξιωματικούς και τα στελέχη του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, που συμμετείχαν στην παραλαβή των συστημάτων του C4I.

Παράλληλα, ο κ. Κωσταρέλλος τονίζει ότι με βάση την απόφαση 1/2013 του Αρείου Πάγου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση από την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς έχει δικαστεί από τη Γερμανική Δικαιοσύνη και άρα ισχύει για αυτόν το ne bis in idem.

Ο εισαγγελέας,  συγκεκριμένα,  εκτιμά ότι για τα αδικήματα των υπουργών υπάρχει θέμα παραγραφής (αποσβεστική προθεσμία), αφού από τότε έχουν περάσει δυο Σύνοδοι της Βουλής και επομένως δεν μπορούν να ελεγχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος.

Ωστόσο, εκτιμά ποινικά τις πράξεις τους, υπογραμμίζοντας ότι οι τροποποιητικές συμβάσεις που έγιναν από τους πρώην υπουργούς Πρ. Παυλόπουλο και Βύρ. Πολύδωρα, ήταν επιζήμιες για το Ελληνικό Δημόσιο (απιστία).

Ανάλογες είναι και οι επισημάνσεις του για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό την περίοδο εκείνη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, στον οποίον καταλογίζει κακουργηματική απιστία.

Το σκεπτικό του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας, Στέλιος Κωσταρέλλος αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας αναφέρει ότι η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ από τη μη υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Επικαλείται, ειδικότερα, την απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου για το θέμα με επίκεντρο τον άλλοτε επικεφαλής της Siemens Ελλάς Μ. Χριστοφοράκο, από την οποία προκύπτει ότι οι  επικεφαλής της αμερικανικής Saic ανέθεσαν την υπεργολαβία του έργου στη Γερμανική Siemens διότι δεν είχαν προσβάσεις στην ελληνική αγορά και αλλιώς δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν το έργο.

Κατά την άποψή του οι χορηγίες που δίνονταν στα δυο μεγάλα κόμματα οδήγησαν στον επηρεασμό των αρμόδιων υπουργών και το έργο ανατέθηκε στην Αμερικανική εταιρεία με υπεργολάβο τη Γερμανική εταιρεία.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το αν θα κληθούν σε συμπληρωματικές απολογίες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας το οποίο θα κρίνει αν θα διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση ή αν η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο άποψη που έχουν εκφράσει οι ανακριτές, Μαρία Νικολακέα και Νίκος Πιπιλίγκας (έχει ήδη μετατεθεί εκτός Αθηνών), θεωρώντας ότι δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της απάτης ή της απιστίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πολιτικοί που έχουν πληροφορηθεί τις εξελίξεις αντιδρούν για τις κρίσεις που έχει διατυπώσει ο εισαγγελέας.

Όπως σημειώνει η  εφημερίδα "Το Βήμα"  από την δικαστική έρευνα, που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2009, δεν προέκυψε από την άρση του τραπεζικού απορρήτου ότι  έχουν λάβει χρήματα από τις εταιρείες οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ή στελέχη των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Άμυνας ή πολιτικά πρόσωπα.

Στοιχεία για ευθύνες πολιτικών που ασχολήθηκαν με την επίμαχη προμήθεια δεν προέκυψαν ούτε από την έρευνα της ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

http://directnews.gr/greece/49672-eisaggeleas-epirriptei-euthunes-se-treis-prohn-upourgous-ths-nd-gia-to-c4i.html 
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: