Τρίτη, Ιουλίου 22, 2014

ΕΝΕΡΓΟΠΟΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ

Σήμερα θα δει ο εισαγγελέας Μυτιλήνης τελικά κάποιους από τους δεκάδες μάρτυρες που είχαν σπεύσει στις 4 Ιουλίου, κατά την εξέταση των τριών γνωστών μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους σε Τουρκία, του Ερκάν, της Φαντίκ και της Χαρικά, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από περίπου έναν μήνα, έπειτα από εντάλματα που είχαν εκδώσει οι αρχές συνδέοντάς τους με την υπόθεση μεταφοράς οπλισμού ανοιχτά της Χίου. Τότε ο εισαγγελέας είχε αρνηθεί να δει τους μάρτυρες και είχε δοθεί η σημερινή ημερομηνία για όσους θα μπορούσαν να πάνε στη Μυτιλήνη, καθώς ο εισαγγελέας θέλει να τους εξετάσει εκεί.



Θυμίζουμε ότι ο Ερκάν κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες και χρηματοδότηση σε τρομοκρατική ομάδα, αλλά και ότι "εξασφάλιζε την επαφή της οργάνωσης με πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικά σωματεία που δρουν νόμιμα στην Ελλάδα λόγω της γνώσης ελληνικών, με σκοπό να διευκολύνει με παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την επιτυχία οποιουδήποτε χτυπήματος της οργάνωσης και δημιουργία κλίματος συμπαράστασης προς πιθανούς συλληφθέντες της οργάνωσης", κατηγορία που εξαρχής είχε χαρακτηριστεί από τους συνηγόρους ως "πρωτοφανής". Πρόκειται για την ενεργοποίηση πρώτη φορά διάταξης του τρομονόμου (187Α, παράγραφος 6) που αποτελεί πλήρη ανατροπή της βάσης του ποινικού μας συστήματος, όπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Οι τρεις πολιτικοί πρόσφυγες κατηγορούνται ότι παρέχουν πληροφορίες σε τρομοκρατική οργάνωση και μέσα για ενίσχυση χωρίς να συνδέεται η κατηγορία με συγκεκριμένη πράξη, επισήμανε μία εκ των συνηγόρων, προσθέτοντας πως η επικίνδυνη αυτή διάταξη -που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όποιον ενοχλεί την κυβέρνηση- δεν απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη δίωξη γίνεται με αναγραφή του νόμου στα κατηγορητήρια, υπογράμμισε, και χωρίς καμία σύνδεση με στοιχεία με την υπόθεση της Χίου, ενώ υπενθυμίστηκε ότι προ ενός έτους τα τουρκικά ΜΜΕ εμφάνιζαν ότι αναμένονταν η σύλληψη των τριών.

Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη δράση της Επιτροπής Αλληλεγγύης, τόνισε μέλος της, ενώ από ομάδα δικηγόρων αναφέρθηκε στις αντιφάσεις του ενωσιακού δικαίου για ζητήματα προσφύγων και τονίστηκε πως η πολιτική δράση των τριών πολιτικών προσφύγων ήταν δημόσια και γνωστή ακόμα και στους υπουργούς Δικαιοσύνης των τελευταίων δέκα ετών, καθώς και ότι πρόκειται για θύματα βασανιστηρίων στην Τουρκία.

Έλλη Ζώτου
Αυγή 


ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: