Κυριακή, Ιουλίου 20, 2014

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΑ ΜΜΕ- ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Του Σωτήρη Μανιάτη
  
Ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου φέρνει η πολυσυζητημένη, την τελευταία τριετία, συμφωνία ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Επειτα από συνεχόμενες διαφωνίες που απομάκρυναν δύο φορές το ενδεχόμενο συνεργασίας, φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπό το βάρος της υπερχρέωσης και των πιέσεων των τραπεζών ο κύβος ερρίφθη: ΔΟΛ και Πήγασος είναι έτοιμοι να συνενωθούν.




Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα υπάρξει διοικητικο-οικονομική συγχώνευση των δύο συγκροτημάτων με τη δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου ομίλου. Κάτι μάλιστα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς τον Οκτώβριο έρχονται τα στρες τεστ των τραπεζών, οι οποίες θέλουν να έχουν διευθετήσει τα «κόκκινα» δάνεια που διαθέτουν και ειδικά τα υψηλά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δώσει.



Νέα εταιρεία



Το σχέδιο φαίνεται να οδηγεί προσεχώς, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ίσως και μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, στην έκδοση από τη νέα εταιρεία μιας καθημερινής εφημερίδας και δύο κυριακάτικων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πιο πιθανόν είναι να παραμείνουν στα περίπτερα «Τα Νέα» μέχρι και το Σαββατοκύριακο, «Το Βήμα της Κυριακής» και το «Εθνος της Κυριακής». Αυτό σημαίνει ότι προσεχώς θα μπει λουκέτο στο καθημερινό «Εθνος», καθώς «Τα Νέα», παρά την πτώση τους, εξακολουθούν να διαθέτουν τις περισσότερες πωλήσεις στον καθημερινό Τύπο.



Οι δύο κυριακάτικες εφημερίδες θα παραμείνουν στα περίπτερα για να διατηρήσουν το σημαντικό μερίδιο αγοράς που διαθέτουν. Η συνένωση μάλιστα είναι αναμενόμενο να οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό και συμφωνίες ως προς τις προσφορές που δίνονται στην αγορά των κυριακάτικων φύλλων και θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της διαφήμισης, κάτι που ενδέχεται να ενδυναμώσει τις δύο εφημερίδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος.



Από την πλευρά τους οι τράπεζες που εμπλέκονται (Alpha, Εθνική πρωτίστως και Πειραιώς, Eurobank δευτερευόντως) για την ώρα δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων των δύο ομίλων, καθώς υπάρχει και ο ασφυκτικός έλεγχος της BlackRock, φαίνεται όμως να έχουν συμφωνήσει σε «πάγωμα» καταβολής δόσεων και τοκοχρεολυσίων για ένα χρονικό διάστημα κάτι που θα δώσει σημαντική ανάσα στον υπό δημιουργία νέο όμιλο. Δεν αποκλείεται βέβαια και η κεφαλαιοποίηση χρεών (περισσότερα για τα οικονομικά σε διπλανό ρεπορτάζ).



Την ίδια ώρα, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και λέγεται ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτήν θα έχει η πλευρά Μπόμπολα, λόγω και της διαφοράς που υπάρχει στην αξία των δύο συγκροτημάτων, ώστε στον νέο όμιλο η συμμετοχή των δύο πλευρών να είναι σχεδόν ίδια.



Παράλληλα βέβαια αναμένονται περικοπές όχι μόνο σε αμοιβές στελεχών αλλά και σε προσωπικό. Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει κλείσιμο κάποιων εκ των ιστοσελίδων που διαθέτουν οι δύο εκδοτικοί όμιλοι με τη δημιουργία ενός κοινού μεγάλου ντεσκ. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει με έντυπα όπως η «Ημερησία» (Πήγασος) και άλλα που διαθέτουν οι δύο όμιλοι.



Τα έντυπα



Θεωρείται πιθανό να υπάρξει συρρίκνωση εκδόσεων, με ορισμένα έντυπα να κλείνουν οριστικά, άλλα να μετατρέπονται σε ένθετα των εφημερίδων, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένα να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του νέου συγκροτήματος. Συνολικά πάντως όπως λέγεται, προβλέπεται μείωση αμοιβών και προσωπικού που θα αγγίζει περίπου το 40% της υφιστάμενης κατάστασης των δύο ομίλων.



Το σίγουρο είναι ότι αν αυτή η τρίτη (και φαρμακερή;) επιχείρηση συγχώνευσης ΔΟΛ και Πήγασου επιτευχθεί, θα σημάνει και τη σημαντική αλλαγή του μιντιακού σκηνικού στη χώρα. Η δημιουργία ενός τόσο ισχυρού εκδοτικού ομίλου, ο οποίος μάλιστα θα κατέχει και περίπου το 52% του Mega (Τηλέτυπος), είναι σαφές ότι θα έχει οικονομικές, επιχειρηματικές αλλά και πολιτικές προεκτάσεις.



Ανακατατάξεις όμως αναμένονται και στον υπόλοιπο χώρο των ΜΜΕ καθώς εδώ και καιρό υπάρχει κινητικότητα. Ο Γ. Κουρτάκης που εκδίδει «Τα Παραπολιτικά» κινήθηκε κάποια στιγμή για την απόκτηση της εφημερίδας «Επενδυτής», κάτι που τελικά δεν προχώρησε, ενώ διαθέτει ήδη ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό και σχεδιάζει να αποκτήσει κι έναν αθλητικό. Μπορεί επίσης να μην επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να κινείται για την απόκτηση των «Εspresso» και «Δημοκρατία», ιδιοκτησίας Γιάννη Φιλιππάκη, φαίνεται όμως αντίθετα να ισχύει το ενδιαφέρον του τελευταίου για την απόκτηση του «Ελεύθερου Τύπου» των Μπενέκου – Σκαναβή, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.



Η κινητικότητα αυτή δεν αποκλείεται σύντομα να επεκταθεί και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς νέα πρόσωπα, κυρίως από τον εφοπλιστικό χώρο, ακούγεται ότι ενδιαφέρονται να εμπλακούν στον χώρο.



…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



Η ομπρέλα των ιδιοκτητών



Ενωση-ομπρέλα για τους ιδιοκτήτες όλων των Μέσων Ενημέρωσης επιχειρεί να δημιουργήσει η σημερινή Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). Μαζί με την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου (πρόεδρος ο Σταύρος Ψυχάρης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος και ταμίας ο Γιώργος Μπόμπολας) μετονομάστηκε σε Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών-Μέσων Ενημέρωσης και ενέκρινε και σχέδιο νέου καταστατικού.



Σύμφωνα με αυτό (το οποίο για να έχει ισχύ πρέπει να ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή), η Ενωση ανοίγει πλέον σε ιδιοκτήτες εβδομαδιαίων εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), περιοδικών και ιστοσελίδων ενημερωτικού χαρακτήρα (επισκεψιμότητα τουλάχιστον 1.000 χρηστών ανά ημέρα), ραδιοσταθμών και καναλιών. Προβλέπεται επίσης διάκριση μεταξύ των μελών σε τακτικά, δόκιμα και πάρεδρα, αλλά και η συμμετοχή συνεταιριστικών ΜΜΕ, καθώς και η δημιουργία «Συμβουλίου Τιμής», το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και καθηγητές νομικών, με σκοπό να ελέγχει περιπτώσεις παραβιάσεων των συμφερόντων των μελών και των αρχών πολυφωνίας και ίσης μεταχείρισης εκ μέρους του κράτους.



……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



ΣΥΡΙΖΑ: «Πλουραλισμός και ελευθερία»



Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν όλα όσα το τελευταίο διάστημα διαδραματίζονται στον χώρο των ΜΜΕ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με την εμπλοκή μάλιστα ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου, που υπερβαίνουν τα χαρακτηριστικά αυτών που είχαν αποκληθεί «ιστορικοί εκδότες» και δημιουργούν ένα καθαρά οικονομικό «αλισβερίσι» στον πολύπαθο αυτό χώρο, σηματοδοτεί, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, «κρίσιμη καμπή για τον χώρο της ενημέρωσης».



Ο συνδυασμός οικονομική κρίση-κρίση αξιοπιστίας των ΜΜΕ-υπερπληθώρα Μέσων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι αυτός «που πυροδοτεί και τις εξελίξεις».



Το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι «να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όχι στο όνομα των σχεδιασμών των νέων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά στο όνομα του πλουραλισμού και της ελευθερίας των ΜΜΕ».



Αν το «παιχνίδι δεν ξεκαθαρίσει και το άκρως θολό τοπίο των ΜΜΕ δεν επιδιωχθεί νομοθετικά να αλλάξει, τότε η νέα μιντιοκρατία ενδεχομένως να είναι και χειρότερη από αυτή που σήμερα βιώνουμε» ισχυρίζονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Φ. Π.



…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….



Ν.Δ.: «Θέμα προσφοράς και ζήτησης»



Ως αποτύπωση των όσων συμβαίνουν και στην κοινωνία βλέπουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα τεκταινόμενα στον χώρο των ΜΜΕ, παρότι ισχυρίζονται ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει εκτενώς ούτε το μέγαρο Μαξίμου ούτε και τη Ν.Δ.



Επισημαίνουν κατ’ αρχήν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας ήταν και είναι δυσανάλογα πολλά για το μέγεθος της αγοράς. Χαρακτηρίζουν δε λογικό να προχωρούν σε συγχωνεύσεις τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, σημειώνοντας ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με εταιρείες άλλου τύπου που είχαν δημιουργήσει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.



Την κυκλοφοριακή πτώση των εφημερίδων κυρίως αποδίδουν, βάσει έρευνας που είχαν ζητήσει, στο γεγονός ότι το 60% (!) των αναγνωστών ενημερώνεται πλέον από το διαδίκτυο και εν γένει από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Οσο για τις πτωχεύσεις, τις θεωρούν επακόλουθο των χρεών που τόσα χρόνια είχαν δημιουργηθεί, αλλά και συνέπεια του αριθμού των Μέσων, καθώς η προσφορά, λένε, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Παίρνουν δε, θεωρητικά τουλάχιστον, θέση υπέρ των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.



Αποφεύγουν πάντως να αναφερθούν στα μεγάλα δάνεια που και πρόσφατα δόθηκαν σε μεγάλα συγκροτήματα, όπως στο Mega.



Α.Ε.Μ.
http://www.efsyn.gr/  


  ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: