Κυριακή, Ιουλίου 20, 2014

ΓΑΛΛΙΑ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι αψήφησαν την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι αρχές και πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία υπέρ των Παλαιστινίων, μέχρι που συγκρούστηκαν τελικά με δυνάμεις της αστυνομίας.

Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στο βόρειο Παρίσι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.


Διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους αρκετών πόλεων της Γαλλίας για να καταδικάσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, αψηφώντας την απαγόρευση που είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μπροστά από δύο συναγωγές στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι κατανοεί τις συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι στους θανάτους εκατοντάδων παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε όμως δεν θα επιτρέψει την εξάπλωση της βίας στη Γαλλία.

«Για αυτό ακριβώς ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών, μετά τη διενέργεια έρευνας, να διασφαλίσει ότι τέτοιες διαδηλώσεις δεν θα λάβουν χώρα» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τσαντ.

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν ωστόσο τις προειδοποιήσεις  και συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα φωνάζοντας «Ισραήλ, δολοφόνε» μπροστά από τα οδοφράγματα της αστυνομίας. Πορείες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 12 πόλεις, από τη Λιλ στα βόρεια έως τη Μασσαλία στη νότια και τη Λυόν στα κεντρικά ή το Στρασβούργο στα ανατολικά.

«Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι» ή «η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους πολίτες τους για τον κίνδυνο συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στη Γαλλία σήμερα.

«Απευθύνουμε συστάσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις διαδηλώσεις και να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που βρεθούν κοντά σε οποιαδήποτε διαδήλωση» αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ σε δελτίο Τύπου.

«Ορισμένες διαδηλώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την άδεια των γαλλικών αρχών. Για αυτό το λόγο, και εξαιτίας του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου στη Μέση Ανατολή, αυθόρμητες συγκρούσεις και ξεσπάσματα βίας δε μπορούν να αποκλειστούν» προσθέτει η πρεσβεία.

Μεγάλη διαδήλωση κατά της ισραηλινής πολιτικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στο Λονδίνο. 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: