Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΙΝΔΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΟΥΤΙΕΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Ο μαζικός βιασμός μίας ινδής φοιτήτριας Ιατρικής το Δεκέμβριο του 2012 στο Νέο Δελχί συγκλόνισε την Ινδία. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων συνέρρευσαν στους δρόμους εκφράζοντας την αγανάκτησή τους. Οι ποινές για το βιασμό έγιναν μεν πιο αυστηρές, ωστόσο οι κίνδυνοι για τις γυναίκες στη χώρα κάθε άλλο παρά περιορίστηκαν.


Το αποτρόπαιο περιστατικό του 2012 σημάδεψε την 22χρονη ινδή ηλεκτρολόγο μηχανικό Μανίσα Μοχάν. Ήταν τότε που αποφάσισε να σχεδιάσει ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτοάμυνας, ένα ηλεκτρονικό σουτιέν, με τη βοήθεια δύο συμφοιτητών της. Όπως δήλωσε στη DW, «ξεκίνησα να δουλεύω με άτομα που έχουν γνώσεις ηλεκτρονικής και έτσι εξελίχθηκε σιγά-σιγά». Η αναγνώριση και η προσοχή που συγκέντρωσε ανέδειξε ακόμη περισσότερο το δημιούργημά της νεαρής Ινδής.

Πριν το λανσάρισμα του νέου προϊόντος στην αγορά η Μανίσα Μοχάν επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες. Το μοντέλο συνοδεύεται με την ονομασία SHE, που είναι εκτός από προσδιορισμός του γυναικείου φύλου αρκτικόλεξο του Society Harnessing Equipment, ελληνιστί Εξοπλισμός Κοινωνικής Ωφέλειας. Η Μανίσα δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει πότε θα κυκλοφορήσει το ηλεκτρονικό σουτιέν στο εμπόριο.

Αύξηση εγκλημάτων με θύματα γυναίκες στην Ινδία

Το SHE διαθέτει αισθητήρες πίεσης με ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, το οποίο μπορεί να απελευθερώσει έως και 3.800 κιλοβόλτ. Αρκετά υψηλή τάση ώστε να προκαλέσει εγκαύματα σε επίδοξους βιαστές. Τη στιγμή μάλιστα που ενεργοποιούνται οι αισθητήρες, ειδοποιείται μέσω ενός ενσωματωμένου συστήματος GPS η αστυνομία. «Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός βρίσκεται μέσα σε μια μικρή θήκη επενδυμένη με ύφασμα», λέει η ινδή φοιτήτρια, εξηγώντας ότι η θήκη προστατεύει το δέρμα από τα καλώδια και είναι αδιάβροχη. Οι αισθητήρες πίεσης είναι ειδικά ρυθμισμένοι ώστε να ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις γραπώματος και ισχυρής πίεσης και όχι με έναν απλό εναγκαλισμό. Η συσκευή διαθέτει επίσης έναν διακόπτη που μπορεί να πατήσει η ίδια η γυναίκα όταν νιώθει ότι απειλείται.

Οι αντιδράσεις για το ηλεκτρονικό σουτιέν είναι μέχρι στιγμής θετικές. «Νομίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο για γυναίκες και κορίτσια», λέει η Ρεβάντι, φοιτήτρια του New Delhi College, σχολιάζοντας ότι «έτσι θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στην πόλη και τις νυχτερινές ώρες». Όσες γυναίκες έχουν φορέσει δοκιμαστικά το νέο σουτιέν είπαν ότι παρά το ηλεκτρονικό σύστημα που φέρει είναι άνετο. Το ηλεκτρονικό σουτιέν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για εγκληματικές πράξεις εναντίον γυναικών. Οι βιασμοί, οι φόνοι, οι απαγωγές και η σεξουαλική κακοποίηση αυξήθηκαν το 2013 σε ποσοστό άνω του 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Deutche Welle - Murali Krishnan / Άρης Καλτιριμτζής



ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: