Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2014

ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Στη σκιά του λουτρού αίματος στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Στην Αίγυπτο βρίσκονται τη Δευτέρα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Όχθη βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική απεργία σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για τους δεκάδες νεκρούς στην συνοικία Σετζάγια.

Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει παραλύσει σήμερα από μια γενική απεργία ως αντίδραση στους σφοδρούς χθεσινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας που στοίχισαν στη ζωή σε τουλάχιστον 140 ανθρώπους, περισσότεροι από 70 από τους οποίους σκοτώθηκαν μόνο στη συνοικία Σετζάγια.


Η έκκληση για την απεργία απευθύνθηκε από τα συνδικάτα και πολλά ισλαμιστικά κινήματα, πριν λάβει επίσης την υποστήριξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε ολόκληρο το παλαιστινιακό έδαφος μετά τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού.

Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, τα καταστήματα, οι αγορές και τα δημόσια κτίρια δεν άνοιξαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι γνώρισαν χθες την πιο αιματηρή ημέρα από τις 8 Ιουλίου, οπότε άρχισε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εξάλλου στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ραμάλα ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Ναμπλούς.

Η Δυτική Όχθη έχει παραμείνει ήρεμη στο σύνολό της από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 Παλαιστινίους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους.

Διπλωματικές προσπάθειες εν μέσω συγκρούσεων

Στο Κάιρο βρίσκονται τη Δευτέρα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 510 Παλαιστίνιους και 20 Ισραηλινούς, ενώ τουλάχιστον 3.000 παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

Παρά τις διπλωματικές κινήσεις, ωστόσο, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται: Σε μια μόνο επιχείρηση του Ισραήλ 25 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, ενώ την ίδια ώρα η Χαμάς εκτόξευσε 50 ρουκέτες προς το Ισραήλ, εκ των οποίων δύο προς την πλευρά του Τελ Αβίβ, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Παράλληλα, το Ισραήλ εντόπισε μαχητές της Χαμάς να επιχειρούν να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω δύο τούνελ. Τα σημεία βομβαρδίστηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ένοπλοι της Χαμάς.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μος Γιαλόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι προετοιμασμένος να συνεχίσει την επιχείρηση κατά της Χαμάς για «όσο χρειαστεί».

Το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε το Κάιρο, ωστόσο επανέλαβε τις αεροπορικές επιθέσεις μετά την απόρριψη της πρότασης από την Χαμάς. Η Χαμάς ζητά πριν συμφωνήσει για την εκεχειρία να λάβει διαβεβαίωσεις ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα χαλαρώσουν τον 7ετή αποκλεισμό της Γάζας.

Διπλωματική πρωτοβουλία αναλαμβάνει και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και ισλαμικών κρατών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Το αίτημα της Αιγύπτου, που υποβλήθηκε στις 18 Ιουλίου και έγινε εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών χωρών, υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον 16 χώρες σε σύνολο 47, μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, όπως απαιτείται από το καταστατικό για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνεδρίασης. Το αίτημα έχει υπογράψει και η αποστολή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, όπου έχει καθεστώς παρατηρητή. 

«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 23 Ιουλίου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχει δηλώσει ότι τα πλήγματα που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα πιθανόν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει να στοχοποιούνται άμαχοι.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Συμβούλιο ότι διακατέχεται από προκατάληψη, απείχε από τις εργασίες του επί 20 μήνες και ξανάρχισε τη συνεργασία μαζί του μόλις τον Οκτώβριο. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: