Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2014

ΓΑΖΑ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ!

Τη φρίκη του πολέμου και του αίματος από τις ισραηλινές επιθέσεις με θύματα κυρίως αμάχους και πολλά παιδιά στην Γάζα περιγράφει στο Newsit ο Απόστολος Βεϊζης Διευθυντής του Προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Όπως λέει τα δυο τρίτα των περιστατικών ειναι παιδια. Πάνω απο το 80% των τραυματιών που μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ειναι άμαχος πληθυσμός. Κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Τα παιδια φθάνουν σε πολύ άσχημη κατάσταση και εκτός από την φρίκη να ακούς τις κραυγές ενός παιδιού, είναι μεγαλύτερη δυστυχία να βλέπεις τα μισά να χάνουν την ζωή τους μέσα στα πρώτα λεπτά.


«Είναι παιδιά που δυστυχώς ακόμα και αν σωθούν παραμένει ένα μόνιμο τραύμα. Ένα τραύμα που βλέπουμε καθημερινά στην Γάζα. Οι μισοί από τους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν ψυχικής φροντίδας είναι κάτων των 18».

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία λέει ότι οι χώροι στην εντατική ειναι περιορισμένοι για τον όγκο των τραυματιών και γι αυτό τα ποσοστά θνησιμότητας πολυ μεγάλα. 

«Βαριά περιστατικά που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν να σωθούν, δυστυχώς καταλήγουν λόγω ελλείψεων σε υλικά και σε χρόνο».

Ο κ.Βεϊζης εξηγεί επίσης ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός. Στόχος είναι ακόμα και οι τραυματιοφορείς ενώ και το αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δέχθηκε πυροβολισμούς απο τους Ισραηλινούς παρότι έφερε τα διακριτικά της Οργάνωσης και είχαν ενημερωθεί απο τις διοικήσεις τους.    

«Και γιατροί στο νοσοκομείο Αλ Σιφα έγιναν στόχος βομβαρδισμών την ωρα που χειρουργούσαν. Και γνώριζαν οτι βρισκόμασταν εκει».

Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι όπως τονίζει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν απευθυνθεί και στις δυο πλευρές, και στο Ισραήλ και στην Χαμάς για κατάπαυση του πυρός αλλά δεν έχουν εισακουσθεί.  
Τέλος, σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Βεϊζη, είναι ανώφελη η συγκέντρωση φαρμάκων γιατί δεν θα φτάσουν ποτέ στην Γάζα λόγω του αποκλεισμού, αλλά απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια για την αγορά εξοπλισμού, τον οποίο μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους οι αποστολές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
http://www.newsit.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: