Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ
Περισσότεροι από 350 χιλιάδες άνθρωποι στη Σομαλία, η πλειονότητα των οποίων πρόσφυγες στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου από τις νότιες περιοχές της χώρας, κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ που εκπέμπει σήμα κινδύνου.    
Η κατάσταση, που παραπέμπει στο μεγάλο λιμό του 2011, οφείλεται στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισλαμική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, τη χαμηλή χρηματοδότηση των οργανώσεων αρωγής και την ξηρασία.


«Ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά υποσιτισμού έχουν καταγραφεί στις κοινότητες των εκτοπισμένων στο Μογκαντίσου» λόγω των εχθροπραξιών στα νότια και νοτιοδυτικά της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), επικαλούμενο στοιχεία έρευνας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η κυβέρνηση της Σομαλίας υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση στη χώρα είναι παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στο λιμό του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων παιδιά κάτω των 5 ετών.

Οι αντάρτες της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, που δρουν στη χώρα και επιδιώκουν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλουν καθεστώς σαρίας, πραγματοποίησαν αυτή την περίοδο του Ραμαζανιού σειρά επιθέσεων στο Μογκαντίσου.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια δυσκολεύονται να φθάσουν σε πόλεις που έχουν ανακαταληφθεί πρόσφατα, ενώ συχνά τα τρόφιμα λεηλατούνται στη διαδρομή.

Το OCHA, ένα από τα Ταμεία του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, εκταμίευσε πάνω από 21 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής στη Σομαλία, περιλαμβανομένης μιας εκστρατείας για την αντιμετώπιση ενός πρόσφατου ξεσπάσματος ιλαράς.

Ομως το ποσόν που έχει συνολικά συγκεντρωθεί δεν ξεπερνάει το ένα τρίτο από τα 933 εκατ. δολάρια που χρειάζονται για το ανθρωπιστικό του έργο για το 2014 στη Σομαλία.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ- AFP- REUTERS)  
http://www.enet.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: