Τρίτη, Ιουλίου 29, 2014

ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ, ΠΕΝΕΛΟΠΕ ΚΡΟΥΖ, Χ. ΜΠΑΡΔΕΜ (ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 97 ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ) ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Διάφορες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού κατήγγειλαν την «γενοκτονία» του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας «εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού», όπως εξέφρασαν σε ανακοίνωση κάπου εκατό Ισπανοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί και συγγραφείς.

Σε αυτήν, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι ο «πυροκροτητής» αυτής της βίας είναι «η ισραηλινή κατοχή» που «συνεχίζει να επεκτείνεται και να εισβάλει σε παλαιστινιακά εδάφη αντί να αναδιπλωθεί στα σύνορα του ’67»


«Εξευτελίζει, συλλαμβάνει και καταπατά καθημερινά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Όχθη προκαλώντας επίσης πολλούς θανάτους», σημειώνουν στην ανακοίνωση ηθοποιοί όπως η Πενέλοπε Κρουζ, η Ρόσα Μαρία Σαρντά, η Λόλα Ερέρα ή ο Εδουάρδο Νοριέγα, σκηνοθέτες όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Μόντσο Αρμενταρίς ή ο Μπενίτο Σαμπράνο, και μουσικοί όπως οι Αμαράλ και Νάτσο Καμπίγιο.

Γι’ αυτό καλούν την Κυβέρνηση της Ισπανίας και την Ε.Ε. να «καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς από ξηρά, θάλασσα και αέρα, εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας», ζητούν μια «άμεση κατάπαυση του πυρός», όπως και «άρση του αποκλεισμού που υφίσταται η Λωρίδα της Γάζας εδώ και πάνω από μια δεκαετία».

Επιπλέον ζητούν «να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να διευκολυνθεί η μετακίνηση του πληθυσμού, η είσοδος ιατρικών ομάδων, φαρμάκων και τροφίμων, η αποκατάσταση των τραυμάτων από τις ισραηλινές επιθέσεις σε σωματικό, ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας, και ειδικά ο παιδικός πληθυσμός», και «να ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών για να επιτευχθεί η ειρήνη, δίκαιη και διαρκής, ως λύση στη σύγκρουση».

Επίσης, ο κόσμος του πολιτισμού δηλώνει ότι είναι «ενάντια στη χρήση βίας από όλες τις πλευρές» και ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρέσβη της Ισπανίας στο Ισραήλ «μέχρι να σταματήσει η εγκληματική επίθεση στην Παλαιστίνη», ως «πειστική απόδειξη» της απόρριψης που αισθάνεται για τις «απερίγραπτες πράξεις του ισραηλινού στρατού» και να διευκολυνθεί η δουλειά των ξένων ανταποκριτών που έχουν εκτοπιστεί αυτές τις μέρες από όλη την περιοχή.

Στο κείμενο, οι προσωπικότητες του πολιτισμού καταγγέλλουν τους 1.040 νεκρούς και 6.000 τραυματίες από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και επικρίνουν τον «αποκλεισμό» σε πόλεις όπως η Νάμπλους και η Χεβρώνα, που, όπως καταγγέλλουν, ζουν «εδώ και πολλά χρόνια με συχνές επιδρομές του στρατού τις νύχτες».

«Η Γάζα ζει τη φρίκη αυτές τις μέρες, πολιορκημένη και δεχόμενη επίθεση από ξηρά θάλασσα και αέρα. Γκρεμίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων, τους αρνούνται το νερό, το φως, την πρόσβαση σε νοσοκομεία, σε σχολεία, στα περιβόλια, ενώ η Διεθνής Κοινότητα το επιτρέπει», λένε εκφράζοντας τη λύπη τους.

 Europa Press

 Σύλλογος Ιντιφάντα

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: