Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ ΤΟ «XENIA» ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΟΥΤΡΑ

H τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα με τίτλο «Xenia» επιλέχθηκε από το 67ο Φεστιβάλ Κανών (14 - 25 Μαΐου) για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ένα Κάποιο Βλέμμα».
Τέσσερα χρόνια μετά τη «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας αναζητά στη νέα του ταινία την ταυτότητα δύο παιδιών και μιας ολόκληρης χώρας. Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά.





Ο Ντάνυ είναι 16 ετών και ο Οδυσσέας θα γίνει 18 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κινδυνεύοντας με απέλαση. Ξένοι σε μια ξένη χώρα, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα συναντήσουν ανθρώπους - κλειδιά που θα τους βοηθήσουν στο στόχο τους και θα ενηλικιωθούν κυνηγώντας το όνειρο. Μια από τις στάσεις, ίσως η πιο σημαντική, των δύο αδερφών είναι το εγκαταλελειμμένο Xenia της Κοζάνης, ένας τόπος - καταφύγιο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικός, μνήμη μιας Ελλάδας άλλων εποχών και αφετηρία για το μεγάλο τέλος της διαδρομής τους. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.


«Η συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κανών είναι μια ευτυχής στιγμή στη μακριά και δύσκολη πορεία της παραγωγής του "Xenia" που ήρθε αντιμέτωπη και αυτή όπως και οι ήρωές της με τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και με τις εγγενείς δυσκολίες που φέρει μια συμπαραγωγή. Ελπίζω αυτό το καταπληκτικό γεγονός, που μας κάνει πολύ χαρούμενους, να είναι η αρχή του τέλους όλων των δυσκολιών της ταινίας» αναφέρει ο Πάνος Χ. Κούτρας.

Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Το Xenia θα βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 18 Ιουνίου από την Pyramide Distribution.
naftemporiki.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: