Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014

SPIEGEL: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Σύσσωμη σχεδόν η Ακροδεξιά της Ευρώπης στηρίζει τη Ρωσία και φλερτάρει επικίνδυνα με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως υποστηρίζει σε αναλυτικό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Μόσχα επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεών της με πολλούς ευρωπαίους ακροδεξιούς πολιτικούς, που τους θέλει συμμάχους του στην σύγκρουσή του με τις κυβερνήσεις της Δύσης.


«Πολλοί ακροδεξιοί λαϊκιστές που θα κατεβούν στις ευρωεκλογές εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη διάθεση να λειτουργήσουν ως «συνήγοροι» της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, εφόσον εκλέγουν», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, φιλοξενώντας στη συνεχεία μια χαρακτηριστική δήλωση ενός ανώτατου στελέχους του σημαντικότερου εθνικιστικού κόμματος του Βελγίου. «Πιστεύω πως μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά με τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά και η ίδια η Μόσχα μας θεωρεί έναν πιθανό συνεργάτη», τονίζει ο Φίλιπ Ντεβίντερ του Βλάαμς Μπέλανγκ (Vlaams Belang, δηλαδή Φλαμανδικό Συμφέρον).

«Καύσιμο» ο αντιαμερικανισμός

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που δηλώνει ευθαρσώς πως «αντί να παίζουν το ρόλο της μαριονέτας των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουν θετικές σχέσεις με τη Μόσχα και να δείξουν κατανόηση των ρωσικών συμφερόντων». Είναι φανερό ότι, πέρα από την στρεβλωτική αντίληψή τους γαι τις «φυλές» και την ευρωπαΐκή ιστορία, ένα βασικό «καύσιμο» του φλερτ ανάμεσα στους ευρωπαίους ακροδεξιούς και τη Ρωσία είναι ο αντιαμερικανισμός.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, οι φωνές από τη Μόσχα είναι εξίσου ενθαρρυντικές προς αυτή τη κατεύθυνση. «Ευελπιστούμε πως τα αποτελέσματα των επικείμενων ευρωεκλογών θα δώσουν σε αυτά τα κόμματα και σε αυτούς τους ανθρώπους περισσότερη δύναμη. Πρέπει να προχωρήσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας [με τα ακροδεξιά κόμματα]», δηλώνει με τη σειρά του ο Σεργκέι Μαρκόφ, ένας Ρώσος πολιτικός αναλυτής που έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Όπως σημειώνει εξάλλου η αμερικανική Global Post, «ακόμη κι ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του ακροδεξιού βρετανικού Ukip, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θαυμάζει τον Πούτιν περισσότερο από κάθε άλλον ηγέτη. «Αν τον συγκρίνω με τα παιδάκια που ηγούνται της εξωτερικής πολιτικής στη Βρετανία, τότε αυτόν τον σέβομαι περισσότερο», δήλωσε, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ επανέλαβαν τη θέση του ότι «η Ε.Ε. έχει αίμα στα χέρια της, αφού ενεπλάκη στο ζήτημα της Ουκρανίας»».

«Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ χρηματοδοτούσε κομμουνιστικά και ακροαριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, τα οποία απηχούσαν τις θέσεις της . Η Ρωσία σήμερα χρησιμοποιεί τις παλιές σοβιετικές τεχνικές, μόνο που αυτή τη φορά συνεργάζεται με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία θεωρεί απείρως καταλληλότερα σε σχέση με τις ακροαριστερές παρατάξεις του πρόσφατου παρελθόντος», καταλήγει ο Μίτσελ Ορενστάιν, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του αμερικανικού πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης.

«Οχι» των Ευρωπαίων σε σκληρά μέτρα

Ενας άλλος λόγος είναι η ευρωπαΐκή κοινή γνώμη δεν είναι και τόσο θετικά διακείμενη στο ενδεχόμενο μιας σκληρής απάντησης της ΕΕ στο Κρεμλίνο λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Δημοσκόπηση της YouGov που έγινε στα τέλη Μαρτίου έδειξε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ομοσπονδιακή Γερμανία μόνο το 42% των ερωτηθέντων επιθυμούν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρώσεων που πιθανότατα θα έχουν συνέπειες στην συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας, επιδεινώντας την οικονομική κατάσταση στις ευρωπαΐκές χώρες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία ήταν ακόμη χαμηλότερο, μόλις 35%. Ακόμη πιο κάτω είναι τα ποσοστά όσων Ευρωπαίων επιθυμούν να δώσει η μαστιζόμενη από την κρίση ΕΕ οικονομική βοήθεια στην φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου.  
http://www.tovima.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: